Тринадесет мирни граждани са загинали при руски удари в близост до АЕЦ "Запорожие"

80 ракети бяха изстреляни умишлено и коварно по жилищни квартали, докато хората спяха в домовете си, заяви губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Google

Тринадесет мирни граждани загинаха тази нощ вследствие на руски обстрел, насочен срещу украински град, намиращ се в близост до атомната електроцентрала "Запорожие", съобщи Франс прес. Атаката с реактивна система за залпов огън "Град" беше насочена главно към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, точно срещу АЕЦ "Запорожие", станала обект на удари миналата седмица.

 

Ударено е и село Висшетарасовка, където е убита една жена и са ранени двама души. Двама души починаха от раните си, след като бяха докарани в болници в Марганец. Преди това губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи в Телеграм за 11 убити. При среднощните удари бяха ранени и 11 души, петима от които тежко. Обширната Днепропетровска област се счита за относително безопасна и дава подслон на много цивилни, евакуирани от Донбас, станал епицентър на руската офанзива.

 

Посттъ на Валентин Резниченко
Посттъ на Валентин Резниченко Източник: Скрийншот/Telegram

"Прекарахме ужасна нощ. Много е трудно да извадим телата от развалините", подчерта Резниченко в съобщението си. "Умолявам ви, отивайте на безопасни места по време на въздушни нападения. Не позволявайте на руснаците да ви убият", призова той. "80 ракети бяха изстреляни умишлено и коварно по жилищни квартали, докато хората спяха в домовете си", добави той.

 

Ситуацията около АЕЦ "Запорожие", най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е опасно напрегната. Тя се намира под контрола на руските войски от 4 март, малко след началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари. Обектът беше подложен на обстрел поне два пъти от петък насам, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за ударите. Удар в петък повреди електропровод с високо напрежение, причинявайки автоматичното изключване на един от трите все още работещи ядрени реактора в централата.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени