Трус от 5,6 разлюля Югозападен Иран, има ранени

25 души са ранени от земетресението, според ръководителя на спешната медицинска служба в странатd

Земетресение в Иран с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер
Земетресение в Иран с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер Източник: Twitter

Силно земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е отчетено в Централен Иран. Най-малко 10 души бяха ранени, предават световните медии. Националната телевизия на Иран оповести информация, че епицентърът на земетресението е бил в град Сисахт, на около 500 километра южно от столицата Техеран. Изпратени са екипи в района, които да помогнат на пострадалите. Огнището на труса е било на дълбочина 10 км.

 

25 души са ранени от земетресението, според ръководителя на спешната медицинска служба в страната.

"Около 20 души са изпратени в град Ясудж. Земетресението е ударило покрайнините на Сисахт, не е имало проблеми в близките населени места. Няма хора, които са загинали, ситуацията се е стабилизирала", каза Пирхосейн Коливанд, цитиран от правителствения информационен портал.

 

Иранската агенция Тасним съобщи, че в районите, засегнати от земетресението, няма електричество, а имуществени щети са много вероятни. По предварителни данни земетресението е регистрирано в 22.05 ч. местно време на границата на две провинции - Исфахан и Кохгилюе и Бойер-Ахмад. Земетресението е усетено в близост до град Сисахт, разположен на около 10 километра от епицентъра, според съобщения в медиите. Спасителни екипи са разпределени в района, където се е случил инцидентът. Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е усетено и в централната част на страната.

 

Иран е център на големи геоложки разломи, които покриват почти 90% от страната, и през последните години преживя много разрушителни земетресения. Като цяло Иран е една от сеизмично най-активните страни в света. Най-смъртоносното земетресение в историята на страната е това през 856 г. сл. н.е.., при което са загинали около 200 000 души.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени