ЦРУ: Ирански спецчасти планирали терористична атака в България

Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас

Отрядите Ал Кудс
Отрядите Ал Кудс Източник: АФП
Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран - "Ал Кудс", са планирали атака в България. Това се посочва в обновения  списък  на ЦРУ за терористичните организации по света. Освен обичайното поле на действие на "Ал Кудс" в Близкия изток и Западна Европа, американското разузнаване сочи, че частите на Ислямската революционна гвардия на Иран са планирали нападение и в България.
 
"През последните години планове на "Кудс" за терористични атаки са били разкрити и осуетени в много държави по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Германия, Дания, Кения, Франция и САЩ", пишат от разузнаването.
 
Частта от доклада на ЦРУ, къдет се споменава и България
Частта от доклада на ЦРУ, къдет се споменава и България Източник: CIA
Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас. Обикновено техни цели са свързани с Израел, със сунитските държави като Саудитска Арабия, с американските военни в Близкия Изток и с ирански дисиденти зад граница. 
 
Но не за първи път "Ал Кудс" се свързват с терористична дейност у нас. Ликвидираният от Вашингтон през 2020 година генерал на елитните част - Касем Солеймани, неведнъж беше сочен за организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г. 
 

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени