ЦРУ: Ирански спецчасти планирали терористична атака в България

Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас

Отрядите Ал Кудс
Отрядите Ал Кудс Източник: АФП
Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран - "Ал Кудс", са планирали атака в България. Това се посочва в обновения  списък  на ЦРУ за терористичните организации по света. Освен обичайното поле на действие на "Ал Кудс" в Близкия изток и Западна Европа, американското разузнаване сочи, че частите на Ислямската революционна гвардия на Иран са планирали нападение и в България.
 
"През последните години планове на "Кудс" за терористични атаки са били разкрити и осуетени в много държави по света, включително Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Германия, Дания, Кения, Франция и САЩ", пишат от разузнаването.
 
Частта от доклада на ЦРУ, къдет се споменава и България
Частта от доклада на ЦРУ, къдет се споменава и България Източник: CIA
Не са дадени никакви подробности за конкретни случаи или мишени на елитните бригади у нас. Обикновено техни цели са свързани с Израел, със сунитските държави като Саудитска Арабия, с американските военни в Близкия Изток и с ирански дисиденти зад граница. 
 
Но не за първи път "Ал Кудс" се свързват с терористична дейност у нас. Ликвидираният от Вашингтон през 2020 година генерал на елитните част - Касем Солеймани, неведнъж беше сочен за организирането на бомбения атентат на бургаското летище на 18 юли 2012 г. 
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени