ЦРУ вече е с нов директор - бивш посланик в Москва

Американският Сенат одобри Уилям Бърнс за директор на ЦРУ. Бърнс е служил като посланик на САЩ в Москва от 2005 до 2008 г.

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Pri

Сенатът на американския Конгрес утвърди за директор на ЦРУ ветерана дипломат Уилям Бърнс, предадоха световните агенции. Това става в момент, в който американското правителство трябва да се справи със заплахи, идващи от Китай, Русия, Иран и от други места от света. В Държавния департамент той се издигна до ранг на заместник държавен секретар. Бърнс се пенсионира през 2014 г. след 33 години дипломатическа кариера. Досега той оглавяваше фондация "Карнеги".

Освен в Русия, Бърнс е бил посланик и в Йордания. В системата на Държавния департамент е работил както при президенти републиканци, така и при демократи. При изслушването си миналия месец в Сената той увери, че ще предоставя на Белия дом откровени и неподправени разузнавателни данни. По време на изслушването си той определи Китай като страна, която представлява най-големия геополитически тест за САЩ и каза, че Русия си остава мощна силна и разрушителна заплаха.

Бърнс беше приет добре от републиканците по време на изслушването в Сената, но утвърждаването му се забави заради Тед Круз. Сенаторът каза, че ще оттегли възражението си само ако американската администрация изпълни законовите си задължения да докладва и санкционира корабите и компаниите, изграждащи новия газопровод "Северен поток-2" от Русия, който среща силна съпротива от САЩ и от Източна Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналия месец администрацията на Джо Байдън наложи санкции на руски плавателен съд и на собственика му заради тяхната работа по газопровода. А днес държавният секретар Антъни Блинкън определи газопровода като лоша сделка, предназначена да раздели Европа и да отслаби европейската енергийна сигурност. Малко след това изявление Круз вдигна ветото си над номинацията на Бърнс и той бе одобрен от Сената.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени