Турската АЕЦ "Акую" отваря предсрочно през 2022 г.

Това бе първата среща между двамата лидери от година и половина

Владимир Путин и Реджеп Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Ердоган Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Първият блок на атомната електроцентрала “Акую” в Южна Турция ще бъде отворен още през следващата година, заяви в сряда турският президент Реджеп Ердоган по време на среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи.

 

Първоначалните прогнози определяха май 2023 г. като най-вероятния срок за откриването на първата атомна електроцентрала в Турция, която в момента се строи от Руската държавна корпорация за атомна енергия (Росатом) и е на приблизителна стойност от 20 млрд. долара. Срещата между двамата президенти продължи два часа и 45 минути. След разговорите не се състоя пресконференция.

 

Това бе първата среща на Путин с високопоставен представител от 14 дни, тъй като руският държавен глава бе под карантина заради контакт със служител, заразен с коронавирус, посочва Асошиейтед прес. 

 

На срещата бяха обсъдени различни аспекти на руско-турското партньорство в политическата, търговско-икономическата, както и в енергийната сфера (освен АЕЦ "Аккую" беше въпросът, свързан с газопровода "Турски поток"). От пресслужбата на руския президент посочиха, че са обсъдени международни въпроси, включително развитията в Сирия, Либия, Афганистан, Кавказ.

 

Това бе първата среща между двамата лидери от година и половина. Предишната среща се състоя през март 2020 г., когато Ердоган бе на работно посещение в Москва. Заради пандемията от коронавирус разговорите между двамата лидери се провеждаха по телефона или чрез видеоконферентна връзка.

Днешната среща се състоя в резиденцията на Путин в Сочи. Той пристигна в курорта след двуседмична самоизолация в Ново Огарьово.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени