Турската полиция обяви, че сирийка е поставила бомбата в Истанбул

Във връзка с експлозията са арестувани вече 46 лица

Турция, Истанбул
Турция, Истанбул Източник: Zonanews

След тежката експлозия на популярната търговска улица "Истиклял" в Истанбул турската полиция е арестувала едно заподозряно лице. Турските служби за сигурност твърдят, че то има връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа пратия ПКК.

 

"Службите за сигурност арестуваха предполагаемото лице, оставило бомбата в центъра на Истанбул (...) Според нашето заключение, отговорна за атентата е терористичната организация ПКК", каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу в понеделник сутринта.

 

Арестуваното лице е пребивавало временно и в региона Африн в северозападната част на Сирия. Там живеят предимно кюрди. През март 2018 Африн е окупиран от турските сили за сигурност и голяма част от местните жители са напуснали региона.

 

Сойлу обещава отмъщение

Същевременно турският вътрешен министър обяви, че Турция ще отмъсти. Информацията, обявена от президента Реджеп Ердоган и неговия заместник Фуат Октай, според която за атентата е отговорна "една жена", не беше потвърдена от Сойлу. Междувременно се говори за още 21 арестувани. При експлозията в неделя загинаха шест души, а над 80 бяха ранени.

 

По това време улицата е била особено оживена. ПКК - забранената Кюрдска работническа партия - редовно е обвинявана в извършването на кървави атентати. И повечето западни държави, сред които САЩ и Германия, определят ПКК като "терористична организация".

 

"Скривалище за терористи"

В момента ПКК е в центъра на дискусията около членството в НАТО на Швеция и Финландия, които подадоха молби за присъединяване към Алианса заради войната в Украйна. Анкара упреква най-вече Швеция, че се е превърнала в "скривалище за терористи" и забавя присъединяването на двете северноевропейски страни към военния алианс.

 

Членката на НАТО Турция редовно предприема военни действия срещу позиции на ПКК в югоизточната част на Турция, както и в пограничните иракски и сирийски райони. В рамките на този конфликт през последните десетилетия вече загинаха десетки хиляди души. През лятото на 2015 се провали сключеното военно примирие.

 

На същата улица "Истиклял" в Истанбул бе извършен самоубийствен атентат през март 2016. Тогава имаше пет жертви. А турското правителство обвини т.нар. "Ислямска държава". Терористичната организация обаче не пое отговорността за атентата.

 

Източник: Дойче веле

 

 
 

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени