Турски и китайски банки масово закриват сметки на руски клиенти, грозят ги милиардни глоби, водещи до фалит (ВИДЕО)

Ако някоя от вашите трансакции не се хареса на Федералния резерв или Министерството на финансите на САЩ, можете да се сблъскате с огромни проблеми и глоби, посочи професор Александър Савченко

Проф. Александър Савченко
Проф. Александър Савченко Източник: Скрийншот видео кадър

Турските банки започнаха да закриват сметки на руски компании. По-рано китайски банки също обявиха подобни мерки. Според професор Александър Савченко, ректор на Международния бизнес институт в Киев, банките нямат друг избор. Ако нарушат изискванията на САЩ, ще бъдат изправени пред тежки глоби, каза той пред телевизионния канал Freeдом.

 

"Има едно добре известно правило сред банкерите, че ако някоя от вашите трансакции не се хареса на Федералния резерв или Министерството на финансите на САЩ, можете да се сблъскате с огромни проблеми и глоби", посочи експертът.

 

Турска банка
Турска банка Източник: Bank of Turkey

И добави:
"Германски, британски, дори американски, особено френски банки, ако извершваха нарушения на изисквания на САЩ, те биваха глобявани с 1, 2 или 5 милиарда долара. За турските банки подобна глоба е равносилна на фалит. Следователно, след като Байдън даде право на Министерството на финансите и на Федералния резерв да действат по-смело по отношение на налагането на санкции срещу всички финансови институции, които нарушават законодателството за ограничения върху търговията със стоки с двойна употреба или военни продукти, всеки, който участва в това, може да попадне под колосални санкции", обясни той.

 

Китайска банка
Китайска банка Източник: Depositphotos

Според банкера става дума не само за търговски сделки и юридически лица, но и за физически лица - граждани на Русия, които са напуснали или искат да се установят постоянно или временно в други страни. Сега ще им бъде много по-трудно да отворят сметка и преминават пред прецизен скрининг.

 

"Преди беше много трудно. В Швейцария например е почти невъзможно да се направи това. В Турция и Казахстан беше сравнително лесно. Те трябва да са 100% сигурни, че човек, който е открил сметка с руски паспорт, няма да се занимава с търговски сделки, ще държи големи депозити и ще следи много внимателно всяка транзакция, за да не попадне под санкции. Следователно животът ще стане по-труден за търговските структури и руските граждани. Но това е оправдано. Защото сред гражданите на Руската федерация, избягали от война и затвор, 10-15% са агенти (на руските тайни служби), които работят за заобикаляне на санкциите. Това включва совалкови доставки на софтуер и чипове. Те не пренебрегват никакви методи за контрабанда. Затова трябва да се борим така", обясни Савченко.

 

А в САЩ има екстериториално право. Тоест, те разширяват законодателството си по целия свят. А човек, който улеснява или участва в заобикалянето на санкциите, може да бъде арестуван. Ако видим няколко такива ареста, няколко милиарда глоби за тези банки, които всъщност не си сътрудничат с Америка, тогава ситуацията ще се промени", заключи професорът.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени