Турция арестува 4-ма руснаци, узбекистанец и украинец за шпионаж в полза на Москва

Според други медии, заподозрените са смятали да извършат покушения срещу двама души

Турция арестува 6 души за шпионаж в полза на Москва
Турция арестува 6 души за шпионаж в полза на Москва Източник: Hurriyet

В Турция са арестувани шестима души, заподозрени в политически и военен шпионаж в полза на Русия. Четирима от задържаните са руски граждани, един е с узбекистански паспорт и един с украински,  съобщава  в. "Хюриет".

 

Изданието публикува и имената на заподозряните - Абдула Абдулаев, Равшан Ахмедов, Беслан Расаев и Асланбек Абдулмуслимов са руските граждани, Игор Ефрим е от Украйна, а Амир Юсупов е узбекистанец.

Според следствието, шестимата са готвили нападения срещу живеещи в Турция чеченски опозиционери и са купували оръжие, за да осъществят плановете си, допълва "Хюриет" с позоваване на информация от турската прокуратура.

 

Следствието смята, че арестуваните са работели за Русия. По обвиненията в шпионаж те може да получат присъди от 15 до 20 години затвор. Уточнява се, че сега те са в затвора Малтепе. До този момент руското посолство не е коментирало ситуацията.

 

Според други медии, заподозрените са смятали да извършат покушения срещу двама души: блогъра Хасан Халитов и командира на един от из отрядите на чеченските джихадисти в Сирия — Рустам Ажиев.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени