Турция напуска Истанбулската конвенция

Президентът Реджеп Ердоган подписа указа за оттеглянето от конвенцията, подписана през 2011 г., в сила от 1 август 2014 г.

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: Twitter

Турция се оттегли от Европейския договор за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известен като Истанбулка конвенция, предаде Анадолската агенция. Президентът Реджеп Ердоган подписа указа за оттеглянето от конвенцията, подписана през 2011 г., в сила от 1 август 2014 г. Министърът на семейството, труда и социалните услуги Зехра Зумрут Селчук заяви в Twitter, че правата на жените са гарантирани в националното законодателство, особено в Конституцията. Селчук каза, че турската правна система е достатъчно динамична и силна, за да прилага нови разпоредби според нуждите. Тя каза, че насилието над жени е престъпление срещу човечеството и че Турция решително ще продължи борбата си срещу насилието с принципа на "нулева толерантност".

 

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун заяви, че Турция решително продължава борбата си да накара жените да участват повече в социалния, икономическия, политическия и културен живот. "Винаги ще казваме "Силни жени - силна Турция", каза той в Twitter.

 

Турция е първата страна, която ратифицира конвенцията на Съвета на Европа, приета в Истанбул. Той се стреми да предотврати насилието над жени, включително домашното насилие и да сложи край на безнаказаността за извършителите. Конвенцията е подписана от 45 държави, както и от Европейския съюз. С решение,   Конституционният ни съд през юли 2018 г., обяви, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на България.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени