Турция осъжда руските референдуми в Украйна, се казва в комюнике на турското външно министерство

Подобен нелегитимен свършен факт няма да бъде признат от международната общност, добавят от турското МВнР

Турското Министерство на външните работи
Турското Министерство на външните работи Източник: Twitter

Турция осъди днес "нелегитимните" референдуми на Русия за анексиране, планирани в четири района под неин контрол в Украйна, заяви днес турското външно министерство, цитирано от Франс прес. "Подобен нелегитимен свършен факт няма да бъде признат от международната общност", предупреди в комюнике министерството.

 

Турция не е признавала анексирането на украинския полуостров Крим от Москва, станало в първите месеци на един тлеещ конфликт, който избухна през 2014 г. и доведе до руското нахлуване в Украйна на 24 февруари тази година.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който поддържа отношения както с Киев, така и с Москва, се опита да започне преговори и да постигне примирие, но за момента без успех.

 

Решението на Русия да организира след дни референдуми за анексиране на завзетите от нея територии и да обяви частична мобилизация на резервистите е знак за задълбочаване на конфликта.

 

Пред световните лидери, събрали се в Ню Йорк за общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН, президентът Ердоган вчера заяви, че Москва и Киев се нуждаят от помощ, за да намерят "достоен изход" от кризата.

 

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в Ню Йорк, че решението на Русия за частична мобилизация и обявяването на референдуми в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие показват сериозността на ситуацията. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно е да се постигне ясно и приемливо решение. Дипломацията и диалогът все още са единственият изход от ситуацията, отбеляза той, цитиран от БТА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени