Турция пусна Швеция и Финландия в НАТО

Споразумението бе подписано пред камерите на медиите от ръководителите на външните министерства на трите страни в Мадрид, където ще се състои срещата на върха на НАТО

Турция пусна Швеция и Финландия в НАТО
Турция пусна Швеция и Финландия в НАТО Източник: Ройтерс

Турция се съгласи вече да не се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви днес финландският президент Саули Нинистьо. Турция подписа меморандум, с който се съгласява да оттегли ветото си във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, заяви днес канцеларията на финландския президент, предаде Франс прес.

 

Това споразумение бе подписано пред камерите на медиите от ръководителите на външните министерства на трите страни в Мадрид, където ще се състои срещата на върха на НАТО, и е доказателство, че Турция ще подкрепи кандидатурите на двете страни за присъединяване към НАТО, се казва в комюнике на Нинистьо.

 

Турция се съгласи да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

"Радостен съм да съобщя, че постигнахме споразумение, което проправя пътя на Финландия и Швеция към членството в НАТО", каза Столтенберг пред журналисти в Мадрид.

 

"Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, в който е обърнато внимание на притесненията на Турция, включително във връзка с износа на оръжия и с борбата срещу тероризма", изтъкна Столтенберг.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени