Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО

Междувременно кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса остана висяща, тъй като Турция и Унгария се въздържаха да ѝ дадат зелена светлина, въпреки че изразиха подкрепа за разширяването на НАТО

НАТО
НАТО Източник: NATO

Турският парламент ратифицира молбата на Финландия за присъединяване към НАТО и по този начин премахна последното препятствие пред дълго отлаганото присъединяване на скандинавската държава към западния военен съюз, съобщи АП.

Решението си парламентът взе в четвъртък. Всички 276 присъстващи депутати гласуваха в подкрепа на кандидатурата на Финландия дни, след като унгарският парламент също одобри присъединяването на Хелзинки.

"Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно", написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, приветствайки действията на Турция.

Разтревожени от руската инвазия в Украйна преди година, Финландия и Швеция изоставиха десетилетната си политика на необвързаност и подадоха молба за присъединяване към алианса.

За приемането на нови членове в 30-членния алианс се изисква пълно единодушие, а Турция и Унгария бяха последните две членки на НАТО, които ратифицираха присъединяването на Финландия.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането от турския парламент на членството на Финландия в пакта, като каза, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно", предаде Франс прес. "Приветствам гласуването" на турския парламент "за завършване на ратификацията на членството на Финландия. Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно", написа генералният секретар на пакта в Туитър.

 

Междувременно кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса остана висяща, тъй като Турция и Унгария се въздържаха да ѝ дадат зелена светлина, въпреки че изразиха подкрепа за разширяването на НАТО.

 

Правителството на Турция обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които смята за терористични организации и заплахи за сигурността, включително войнстващи кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г.

 

Неотдавна Турция се разгневи от поредица демонстрации в Швеция, включително от протест на антиислямски активист, който изгори Корана пред турското посолство.

 

Правителството на Унгария твърди, че някои шведски политици са направили подигравателни изявления за състоянието на унгарската демокрация и са изиграли активна роля в осигуряването на замразяването на милиарди средства от Европейския съюз заради предполагаеми нарушения на принципите на правовата държава и демокрацията.

 

Турски официални лица заявиха, че за разлика от Швеция, Финландия е изпълнила задълженията си по меморандума, подписан миналата година, в който двете страни се ангажираха да се справят с опасенията за сигурността на Турция.

 

"Като член на НАТО, ние естествено имахме някои очаквания и искания по отношение на проблемите на сигурността на нашата страна - заяви в парламента преди гласуването Акиф Кагатай Килич, депутат от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. - Бих искал да подчертая конкретните стъпки и тяхното изпълнение от страна на Финландия, които подкрепиха и оформиха решението, което вземаме тук".

 

Килич добави: "Наясно съм, че има много хора, които ни наблюдават от Финландия. ... Можем да им кажем: "Добре дошли в НАТО".

 

Някои опозиционни партии критикуваха позицията на турското правителство спрямо двете скандинавски държави.

"За съжаление (управляващата партия на Ердоган) превърна правото на вето върху кандидатурите за членство на Финландия и Швеция в инструмент за изнудване и заплаха. Ние не одобряваме това - коментира Хисар Озсой, депутат от прокюрдската партия. - Считаме, че процесът на договаряне (за оказване на натиск за) екстрадирането на кюрдски писатели дисиденти, политици и журналисти ... е грозен, неправилен и незаконен".

 

Запитан по-рано тази седмица за членството на Швеция в НАТО, Ердоган заяви пред репортери: "Има някои неща, които очакваме от тях. Те трябва първо да бъдат изпълнени".

 

Швеция, която направи конституционни промени, за да приеме по-строги закони за борба с тероризма, изрази надежда, че ще може да се присъедини преди срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, Литва.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени