Турция удължава предпазната стена по границата си с Иран

Това са допълнителни 242 км към съществуващите 221-те км стена

Стената между Турция и Иран
Стената между Турция и Иран Източник: Twitter@suleymansoylu

Турция удължава с още 242 километра предпазната си стена по границата с Иран в източния окръг Ван, за да предотврати нелегалната миграция, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз" и БТА. "Ще добавим още 242 километра към 221-те километра, които вече сме издигнали по границата с Иран на изток", посочи министърът вчера. "По този начин ще бъде завършена голяма част от границата ни с Иран", добави той.

 

Турция започна да изгражда предпазна стена в източния окръг Ъгдър през 2017 г., а по-късно беше издигната 159-километрова стена в източния окръг Агръ, посочи министърът. Сойлу каза, че преговорите между Турция и Иран за сигурността на границата са завършили успешно. Турция сега планира да завърши 20-километрова стена по границата си в югоизточния окръг Хаккяри, добави той.

 

Министърът обясни, че 837 километра от 911-километровата граница на Турция със Сирия са оборудвани с гранични стени, осветление, фиброоптични системи, сензори и камери за нощно виждане. Той добави, че в момента се работи и по границите с Грузия и Армения, за да се предотврати евентуален бежански поток.  Броят на нелегалните мигранти, на които Турция е попречила да влязат на територията ѝ от 2016 г., е 2,3 милиона души, посочи Сойлу.

 

Общо 462 026 сирийски бежанци са се върнали в зоната на турските военни операции "Ефратски щит" и "Маслинова клонка" в Северна Сирия, добави той.

 

"Има около 183 000 регистрирани и 300 000 кандидатстващи за международна защита афганистански мигранти в Турция. Някои от тях отидоха в Европа", посочи още министърът, като добави, че от 1,3 милиона бежанци, задържани от 2016 г. досега, 470 000 са афганистанци, а 196 000 са нелегални мигранти от Пакистан.

 

"Има високо ниво на натиск от страна на нелегалните мигранти от тези две страни и ние поддържаме близка комуникация с двете страни от дълго време", заявява още Сойлу.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени