Турция удължава предпазната стена по границата си с Иран

Това са допълнителни 242 км към съществуващите 221-те км стена

Стената между Турция и Иран
Стената между Турция и Иран Източник: Twitter@suleymansoylu

Турция удължава с още 242 километра предпазната си стена по границата с Иран в източния окръг Ван, за да предотврати нелегалната миграция, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз" и БТА. "Ще добавим още 242 километра към 221-те километра, които вече сме издигнали по границата с Иран на изток", посочи министърът вчера. "По този начин ще бъде завършена голяма част от границата ни с Иран", добави той.

 

Турция започна да изгражда предпазна стена в източния окръг Ъгдър през 2017 г., а по-късно беше издигната 159-километрова стена в източния окръг Агръ, посочи министърът. Сойлу каза, че преговорите между Турция и Иран за сигурността на границата са завършили успешно. Турция сега планира да завърши 20-километрова стена по границата си в югоизточния окръг Хаккяри, добави той.

 

Министърът обясни, че 837 километра от 911-километровата граница на Турция със Сирия са оборудвани с гранични стени, осветление, фиброоптични системи, сензори и камери за нощно виждане. Той добави, че в момента се работи и по границите с Грузия и Армения, за да се предотврати евентуален бежански поток.  Броят на нелегалните мигранти, на които Турция е попречила да влязат на територията ѝ от 2016 г., е 2,3 милиона души, посочи Сойлу.

 

Общо 462 026 сирийски бежанци са се върнали в зоната на турските военни операции "Ефратски щит" и "Маслинова клонка" в Северна Сирия, добави той.

 

"Има около 183 000 регистрирани и 300 000 кандидатстващи за международна защита афганистански мигранти в Турция. Някои от тях отидоха в Европа", посочи още министърът, като добави, че от 1,3 милиона бежанци, задържани от 2016 г. досега, 470 000 са афганистанци, а 196 000 са нелегални мигранти от Пакистан.

 

"Има високо ниво на натиск от страна на нелегалните мигранти от тези две страни и ние поддържаме близка комуникация с двете страни от дълго време", заявява още Сойлу.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени