Турция въведе военен режим за руските кораби в Проливите

Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Руски военен кораб в Босфора
Руски военен кораб в Босфора Източник: Радио Свобода

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че Турция ще приложи съобразно това Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през протоците Босфор и Дарданели, съобщиха турски медии, цитирани от БТА. 

 

Пред частната телевизия Си Ен Ен-Тюрк Чавушоглу е казал, че Анкара ще прилага прозрачно всички клаузи в Конвенцията, според която Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море.

 

"Този конфликт вече се превърна във война; при това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна", каза министърът, цитиран от турския сайт "Дувар".

 

Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение. "Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме прозрачно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо", заяви Чавушоглу.

 

Министърът посочи същевременно, че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори. След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори протоците за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

 

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на невоенни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

 

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени