Турция вече строи втори корвет за украинските ВМС, първият е със стомана от "Азовстал"

Килът беше тържествено положен в истанбулска корабостроителница

Турция вече строи втори корвет за украинските ВМС, първият е със стомана от „Азовстал“-1
Турция вече строи втори корвет за украинските ВМС, първият е със стомана от „Азовстал“-1 Източник: ВМС на ВСУ

В Турция, с тържествена церемония, започна изграждането на нов кораб от тип ADA за Военноморските сили на Украйна, предаде агенция УНИАН. В истанбулска корабостроителница беше положен килът на плавателния съд – това ще е вторият корвет на украинския боен флот, чието изграждане е възложено на турската страна.

 

От украинските ВМС уточняват, че работата по кораба се изпълнява в срок, според определения в договорите график. Килът на първия корвет "Хетман Иван Мазепа" беше положен през септември 2021 г. – това е бъдещият флагман на Военноморските сили на Украйна.

 

"Хетман Иван Мазепа" беше тържествено спуснат на вода в Истанбул на 2 октомври 2022 г. Скоро той ще получи съвременно въоръжение и ще заеме мястото си във военния флот на Украйна. Очаква се това да стане през 2024 или 2025 г.

 

Корпусът му е направен от стоманата на легендарния "Азовстал" – символ на героичната отбрана на Мариупол. Металът е излят в заводите "Азовстал" и ММК "Илич" от групата "Метинвест" на Ринат Ахметов още преди започването на пълномащабната руска инвазия. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени