Убиха българката, която е омъжена за съоснователя на "Тесла"

През 2005 г. тя се мести в САЩ

Боряна Стробъл
Боряна Стробъл Източник: Мениджър

Боряна Стробъл - българката, която е омъжена за съоснователя на "Тесла", е убита в трагичен инцидент на 19 юни, съобщава сп. Мениджър. 38-годишната жена е била ударена от лек автомобил, докато карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава The Recursive. Боряна е родена в Монтана, а бащиното й име е Динева. Стробъл е фамилията на съпруга ѝ Джей Би, който е съосновател на "Тесла". Именно той е човекът, за когото Илън Мъск казва "Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., "Тесла" нямаше да съществува".

 

Стробъл е родена в Монтана, а прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 г. тя се мести в САЩ, където учи в Калифорнийския университет в Бъркли и завършва икономика. По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където пък завършва управление на стратегическите решения и риска. През 2011 г. започва работа в "Тесла", където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения, а след това оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси. По това веме Tesla все още е развиваща се компания. Тя споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.

 

Между 2015 и 2016 г. Стробъл работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период  Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания. В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията.

 

През 2015 г. двойката създава фондация "Стробъл", която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и  откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят. Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на  BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени