Убити и много ранени деца след атака в Ливърпул

Арестуван е 17-годишен заподозрян

Английска полиция, полиция във Великобритания
Английска полиция, полиция във Великобритания Източник: Facebook

Две деца бяха убити, а други девет ранени след нападение с нож в Обединеното кралство. Шест от ранените деца са в тежко състояние, предаде АФП. Младеж на 17 години е арестуван по подозрение в убийство и опит за убийство заради атаката в Саутпорт, близо до Ливърпул в Северозападна Англия.

Полицията в Мърсисайд съобщи, че двама възрастни също са с критични наранявания, вследствие на нападението.

 

Силите на реда в Мърсисайд са получили сигнал за нападението днес по обед. В изявлението на полицията се посочва, че е възникнал "голям инцидент", но че няма по-широка заплаха за обществената сигурност. Жителите на Саутпорт бяха призовани да избягват района на нападението.

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър написа в X, че е "дълбоко обезпокоена от изключително сериозния инцидент".

 

"Сърцето ми е с всички семейства, засегнати от този ужасен инцидент, и с цялата общност", каза Купър. Крал Чарлз Трети и кралица Камила отдадоха снощи почит на жертвите на "наистина ужасяващото" нападение с нож в Северозападна Англия.

 

Чарлз каза, че двамата с кралицата са били "дълбоко шокирани", когато са научили за "крайно ужасяващия инцидент в Саутпорт".

 

"Изпращаме най-искрените си съболезнования, молитви и най-дълбоко съчувствие на семействата и близките на тези, които така трагично загубиха живота си, както и на всички, засегнати от това наистина ужасяващо нападение", заяви крал Чарлз Трети.

 

Принцът и принцесата на Уелс, Уилям и Кейт, на свой ред заявиха: "Като родители не можем да си представим какво преживяват семействата, приятелите и близките на загиналите и ранените в Саутпорт".

 

"Изпращаме любовта, мислите и молитвите си на всички въвлечени в това ужасно и отвратително нападение", добавиха те.

 

След пресконференцията на полицията снощи британският премиер Киър Стармър поднесе съболезнованията си на пострадалите при нападението в Саутпорт, на семействата и приятелите на жертвите и ранените, като заяви, че "цялата страна е дълбоко шокирана" от видяното.

 

Полицията не съобщи възрастта на загиналите деца, нито дали са момчета или момичета и заяви, че не разглежда инцидента като свързан с тероризъм, но мотивът "остава неясен".

Всички пострадали в момента се лекуват в болници, включително в детските болници в Ливърпул и Манчестър.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени