Удари със западни оръжия по руска територия - главна цел на Украйна

ISW оценява, че има най-малко 250 военни и полувоенни обекта в Русия в обсега на ракетите ATACMS

ATACMS
ATACMS Източник: Колаж/Главред

Украинските удари на далечни разстояния срещу военни цели в тила на Русия са от решаващо значение за влошаване на военния капацитет на противника и премахването на ограниченията върху използването на оръжия, предоставени от Запада. Това би позволило на украинските сили да нанасят удари върху широк набор от важни цели, поддържащи руските военни усилия. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Неназован високопоставен служител по националната сигурност на администрацията на американския президент Джо Байдън е заявил, че украинските удари с предоставени от Запада оръжия срещу цели в Русия няма да бъдат ефективни, тъй като руската армия е преразположила военни самолети от руски въздушни бази близо до Украйна. ISW наблюдава намалена активност на руската авиация, в съответствие с твърденията, че силите преразпределят авиационни средства.

 

Предислоцирането на руски военновъздушни средства от руски военновъздушни бази в обсега на ATACMS обаче не премахва ползата от използването на ATACMS срещу други руски военни цели. ISW оценява, че има най-малко 250 военни и полувоенни обекта в Русия в обсега на ракетите ATACMS, които Съединените щати са предоставили на Украйна.

 

Понастоящем Съединените щати забраняват на украинските сили да използват ракети ATACMS за нанасяне на удари по военни цели в Русия и позволяват удари само с помощта на осигурени от САЩ HIMARS, оборудвани с GMLRS - максимално позволявайки на Украйна да удари само 20 от 250 обекта, с които може да удари ATACMS.

 

Само 17 от тези 250 обекта са летища и е малко вероятно руската армия да е преместила активи от всички останали 233 обекта в същата степен, както се съобщава, че е направила с авиационни активи. Украинските сили не трябва да нанасят удари по всеки един руски военен и военизиран обект в Русия в обхвата на осигурените от Запада оръжия, за да започнат да генерират значителен оперативен натиск върху руската армия.

 

Премахването на настоящите западни ограничения би създало сериозна украинска заплаха от удар на далечни разстояния, която би принудила Кремъл да вземе решение и вероятно ще накара руското военно командване значително да преконфигурира активите в дълбокия тил, за да се защити срещу украински удари. Успешното използване на HIMARS през лятото и есента на 2022 г. в крайна сметка принуди руската армия да разпръсне много от тези средства,  значително допринасяйки за скоростта на напредъка на Русия спира до края на 2022 г.

 

Изглежда, че руските сили са адаптирали много от своите логистични системи в окупирана Украйна, за да се предпазят от способностите на Украйна за нанасяне на далечни удари за сметка на жертване на логистичната ефективност отчасти чрез разтоварване на много изисквания към военни и паравоенни съоръжения извън обхвата на HIMARS и в рамките на пространството на убежището в Русия.

 

Русия също разположи противовъздушна отбрана и средства за електронна война, за да защити уязвими цели срещу украински прецизен огън, влошавайки ефективността на тези огън. Малко вероятно е руските сили да заздравяват всички съоръжения в Русия срещу потенциални украински удари или да разпръскват активи в дълбокия тил в мащаб без належаща заплаха да го направят.

 

Постоянните удари на украински дронове в руския тил са застрашили някои от тези съоръжения, но не до степен, която да принуди руското военно командване да обмисли силно разрушителния процес на мащабно преразпределяне на логистични и поддържащи системи.

 

Излагането на заплаха на тиловите райони на Русия вероятно също ще накара руското военно командване да вземе решения за това как да разпредели своите ограничени средства за противовъздушна отбрана и средства за електронна война за защита на най-голям географски район.

 

Руските военни биха могли да се опитат да избегнат подобно предислоциране в случай на вдигане на западните ограничения чрез силно съсредоточаване на средства за противовъздушна отбрана и електронна война, за да защитят военни и паравоенни съоръжения в тила, въпреки че не е ясно дали руските сили разполагат с наличните средства за противовъздушна отбрана, за да направи така. Украинската ударна кампания с дронове срещу Русия показа, че много тилови райони в Русия имат слабо покритие на противовъздушната отбрана или никакво.

 

Руските сили вероятно ще трябва да преразположат средства за противовъздушна отбрана и средства за електронна война от цяла Русия, както и от фронтовата линия в Украйна, за да създадат необходимото защитно покритие за тиловите зони в Русия в обхвата на осигурените от Запада оръжия, като вероятно поставят условия на Украйна да да разшири своите собствени авиационни операции по фронтовата линия.

 

Вдигането на ограниченията следователно ще позволи на Украйна да започне да нанася удари по значими руски военни цели, като същевременно незабавно ще принуди руския президент Владимир Путин и руското военно командване да вземат решение относно разпределянето на ограничени средства за противовъздушна отбрана и електронна война и конфигурацията на руската армия логистика и системи за поддръжка в театъра и дълбокия тил.

 

Неотдавнашните успешни украински удари срещу руски военни цели в обхвата на ATACMS със собствено произведено в Украйна прецизно оръжие показват, че Украйна все още има изискване да извършва удари, което премахването на ограниченията на САЩ може да помогне да се изпълни. Украинските сили успяха да развият способност за нанасяне на дълбоки удари през две години и половина война предимно с ударни дронове с голям обсег и частично с модифицирани противокорабни ракети Neptune.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени