Украинецът Усик победи Фюри в двубой за абсолютната световна титла по бокс в тежка категория (ВИДЕО)

Съдийското решение бе в полза на Усик - (115-112, 113-114, 114-113)

Олександър Усик и Тасън Фюри
Олександър Усик и Тасън Фюри Източник: X (бивш Twitter)

Дългоочакваният двубой за безспорната титла по бокс в тежка категория между Тайсън Фюри и Олександър Усик се prowede тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия. Първоначално бе планирано Фюри (34-0-1) и Усик (21-0) да се срещнат през февруари тази година, но "Циганският крал" получи неприятна рана по време на тренировка и не можа да се състезава по план.

 

Тайсън Фюри за последно се състезава през октомври, когато измъкна победа с разделено решение над бившия шампион на UFC в тежка категория Франсис Нгану. Тази победа бе седма поредна за британеца, като преди това той постигна победи с нокаут над Дерек Чисора, Дилиан Уайт и Дионтей Уайлдър.

 

Що се отнася до Олександър Усик, шампионът на Украйна за последен път се състезава през август 2023 г., когато спечели победа с нокаут в деветия рунд над Даниел Дюбоа. Тази победа беше предшествана от победи над Антъни Джошуа, за да претендира и защити поясите на WBA, WBO и IBF.

 

 

За да гарантира, че днешният двубой за безспорната титла в тежка категория ще се проведе по план, Турки Алалшикх въведе клауза за оттегляне с високи залози, която е в сила и за двамата бойци. "Имам гаранции и от двамата бойци, 10 милиона долара, ако някой избяга от битката".

 

В началото на първия рунд на двубоя за безспорната титла в тежка категория Тайсън Фюри веднага започва мощна работа с ударите си. Олександър Усик както винаги е много динамичен и намира начин да се вклини, за за да нанесе няколко добри удара в тялото. В отговор британецът нанася хубав удар. В отговор на това Усик нанася още един удар в тялото. Укринецът завършва рунда с няколко добри левачки.

 

Вторият рунд започва с натиск на Олександър Усик. Той прави хубава комбинация. Тайсън Фюри отговаря с добър удар с дясната ръка. Следва ъперкът в тялото. Усик продължава да настъпва и нанася няколко десни крошета. "Циганският крал" отговаря с още едно дясно кроше в тялото. Добри удари и от двамата боксьори в края на един много оспорван рунд.

 

Започва третият рунд и Тайсън Фюри вече започва да намира своя ритъм с ударите и финтовете си. Той се боксира от външната страна, използвайки по-големия си ръст и обхват, докато Олександър Усик натиска напред с удари в тялото. Добри удари от страна на британеца. Ударът му става наистина ефективен. Ясен рунд за Фюри.

 

 

Със започването на четвъртият рунд Тайсън Фюри продължава да нанася удари с голям успех. Той намира начин и да пласира десен ъперкът. Олександър Усик изпита затруднения да преодолее удара. Най-накрая той навлезе напред и нанесе на Фюри ляво кроше. Още един добър ляв удар от страна на украинеца в последните моменти на рунда.

 

Започна петият рунд и Фюри отново работи върху тялото на Усик. С напредването на битката той сякашподобрява играта си. Хубав десен прав и укринецът вече е с аркада над дясното око. Той продължава да натиска напред, но не постига успеха, който имаше в първия и втория рунд.

 

Шестият рунд започна с известно надмощие на Тайсън Фюри, който обстрелваше с комбинации противникя си. Той сякаш зашемети за кратко Олександър Усик с дясно кроше. Това беше най-добрият рунд на "Циганския крал" в този мач.

 

При започването на седмия рунд укринецът вкара ляво кроше и още няколко удара, като Тайсън Фюри бе притиснат в ъгъла, за да приключи рунда. Добро завръщане от страна на Усик.

 

В началото на осмея рунд Усик нанесе силен удар с лявата ръка, който притисна Тайсън Фюри към въжетата. Още един огромен ляв удар, който може би счупи носа на "Циганския крал". Страхотен рунд за Усик. 

 

След започването на десетият рунд на този безспорен двубой за титлата в тежка категория имаше всички изгледи, че Тайсън Фюри се е възстановил и е върнал краката си. Усик продължава да има успех с лявата си ръка. Той нанесе няколко удара с нея, но Фюри ги приема добре и преминаваме към единадесетия рунд.

 

Единадесетият рунд доведе до още един солиден рунд за Олександър Усик. Въпреки че не беше доминиращ, укринецът нанесе по-добрите удари като цяло, включително тежка лява в последните моменти.

 

Дванадесетият и последен рунд бе много оспорван рунд. Усик пласираше повече солидни леви удари, но Фюри имаше няколко добри прави, за да го довърши.

 

Официален резултат: Олександър Усик побеждава Тайсън Фюри чрез разделено решение (115-112, 113-114, 114-113).

 

След мача Усик не се яви в предварително планирания час на пресконференцията. Стана ясно, че е бил откаран спешно в болница заради съмнения за счупена челюст. Появиха се и кадри как украинецът е почти носен от членове на своя екип до съблекалнята след края на битката с Фюри.

 

Повече от два часа по-късно украинецът все пак даде пресконференция на медиите. Той потвърди, че през октомври ще даде на Циганския крал предварително договорения реванш.

 

"Благодаря много на моя екип, на моето семейство и на моята страна. Слава на Украйна! Това е велик момент, велик ден. Нямам думи за случилото се", беше краткият коментар на Усик веднага след края на битката с Тайсън Фюри, а след това разцелува и съпругата си Екатерина.

 

С успеха над британския си съперник 37-годишният украинец остана непобеден в свръхтежката категория на професионалния бокс. Той е спечелил всичките си 22 срещи, а 14 от тях с нокаут.

 

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени