Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова

Стефка Костадинова постави предишния рекорд от 2.09 метра на Световното първенство през 1987 година в Рим (Италия)

Ярослава Магучих
Ярослава Магучих Източник: EPA

Световната и европейска шампионка Ярослава Магучих (Украйна) подобри световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе притежание на българката Стефка Костадинова, предаде БТА.

22-годишната Магучих преодоля 2.10 метра от първия си опит на тази височина на турнира от Диамантената лига по лека атлетика във френската столица Париж. "Предмет на обичайните процедури за ратификация", написаха от Световната атлетика по повод постижението на украинката.

 

Стефка Костадинова постави предишния рекорд от 2.09 метра на Световното първенство през 1987 година в Рим (Италия). Преди скока от 2.10 м, с който триумфира в скока на височина в Париж, Ярослава Магучих преодоля 2.01, 2.03 и 2.07 м, всички от втори опит.

 

"Идвайки на това състезание, имах усещането, че мога да скоча 2.07 или може би 2.10. Най-после записах Украйна в историята на леката атлетика", коментира Магучих и добави: "Очаквам с нетърпение Олимпийските игри тук. Сигурна съм, че ще бъде страхотно състезание с още по-добра атмофера, но знам, че ще бъде много трудно и ще има голяма конкуренция".

 

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова приветства новината. "Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих, след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и ѝ пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото ѝ казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая ѝ нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български", заяви Стефка Костадинова, цитирана от Българския олимпийски комитет.

 

"Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри", каза още Костадинова.

Още от "Светът"

Столтенберг допусна, че Украйна може да бъде приета в НАТО без деокупация на територии

Според Столтенберг "когато има воля, има начини да се намери решение", но "се нуждае от линия, която определя къде се прилага член 5, а Украйна трябва да контролира цялата територия до тази граница"

Прочетете повече прочетете повече

Републиканката Лиз Чейни, участваща в предизборната кампания на Харис, каза че Тръмп "не е годен да ръководи" САЩ

Аз бях републиканка още преди Доналд Тръмп да започне да се пръска със спрей за тен, пошегува се Лиз, описвайки себе си като консерватор от типа на Роналд Рейгън

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени