Украинска морска пехота извърши десант на левия бряг на Днепър и зае руски позиции

Руски източници определиха тези действия като част от потенциална по-голяма украинска операция

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

Ротни части на две украински военноморски пехотни бригади са извършили десант през река Днепър на източния (левия) бряг на Херсонска област на 17-18 октомври. Публикуваните на 18 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали северно от Пищановка (на 14 км източно от град Херсон и на 3 км от река Днепър) и в Пойма (на 11 км източно от град Херсон и на 4 км от река Днепър). Това обобщи вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Известен руски военен блогър твърди, че на 17 октомври следобед две украински "щурмови групи" са извършили десант на източния бряг на река Днепър и са преодолели първоначалната руска отбрана, като временно са окупирали село Пойма и са заели позиции в северните покрайнини на Пищановка. По-късно военният блогър твърди, че руските сили са изтласкали украинските сили от тези позиции към река Днепър.

 

Военният блогър твърди, че украинска диверсионна група все още действа в Пищановка от следобеда на 18 октомври. Военният блогър обаче предполага, че руските сили поддържат позиции само в южните покрайнини на селището. Руското министерство на отбраната (МО) също призна за украинските операции, като заяви, че руските сили са спрели четири украински диверсионни и разузнавателни групи край Пидстепне (на 16 км източно от град Херсон) и Пойма.

 

Друг известен руски блогър в областта на военното дело също твърди, че украинските сили са окупирали Пойма през нощта на 17 срещу 18 октомври.

 

Руски източници изразиха сериозна загриженост относно продължаващата украинска офанзива в източната част на Херсонска област и определиха тези действия като част от потенциална по-голяма украинска операция. По-голямата част от руските твърдения за развитието на събитията на източния бряг са предимно от един виден руски блогър, който напоследък е съсредоточил вниманието си върху този участък от фронта.

 

Руските източници характеризираха съобщените нападения като украински усилия за разширяване на "плацдарма" на източния бряг и начални етапи на по-мащабна настъпателна операция отвъд река Днепър.

 

Изтъкнатият руски военен блогър, който е в основата на много от тези твърдения, през цялата 2023 г. периодично изразяваше загриженост за украинска офанзива през река Днепър и в края на септември 2023 г. засили предупрежденията си. Военният блогър реагира на съобщението за нападението през нощта на 17 срещу 18 октомври, като обвини руското МО, че не приема сериозно заплахата от украинско преминаване.

 

Руските опасения относно способността на руските сили да отблъснат потенциална украинска настъпателна операция по река Днепър може би са частично свързани със състоянието на руската групировка на левия бряг.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени