Украинска ракета "Нептун" удари големия боен кораб "Константин Олшански" в Севастопол

Щетите по него се изчисляват, но той определено е недееспособен, съобщи говорителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук

Удареният кораб "Константин Олшански"
Удареният кораб "Константин Олшански" Източник: Колаж/Главред

Въоръжените сили на Украйна, освен големите десантни кораби "Азов" и "Ямал", както и разузнавателният кораб "Иван Хурс", са ударили още един голям руски боен корел. Това съобщи в ефира на телевизионния канал  FREEDOM  говорителят на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук.

 

Той нарече историята около този кораб "детектив", тъй като големият десантен кораб "Константин Олшански", който е същият модел "проект 775" като ударените вчера "Азов", "Ямал" и поразеният преди време "Оленогорски горняк". 

 

Корабът "Константин Олшански" е завзет от руснаците по време на окупацията на Крим през 2014 г. Оттогава той бе закотвен в Севастополския залив и бе използван за "пиратизиране", т.е. от него руснаците вземаха резервни части за останалите от този тип кораби. 

 

Но когато ВСУ поразиха няколко големи десатни кораба, руснаците са решили да го възстановят и са започнали спешно да го ремонтират. "Готвеха се да използват този украински кораб срещу Украйна. Затова беше взето решение той да бъде унищожен, за което използвахме ракета "Нептун". Без съмнение, корабът е бил повреден. Със сигурност - той в момента е небоеспособен", завърши говорителят на ВМС на Украйна. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени