Украинска журналистка стана боец, за да защити страната си

Сега е парамедик в една от частите за териториална защита на Киев

Маргарита Ривчаченко
Маргарита Ривчаченко Източник: БНТ

Месец след началото на руската инвазия в Украйна, милиони хора, предимно жени и деца, потърсиха убежище извън родината си. Вижте историята на едно момиче, което избира да остане и да се присъедини към хилядите доброволци, които защитават Украйна - разказва БНТ.

 

Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но временно е заменила писалката с оръжие. "Казвам се Маргарита и сега съм парамедик в една от частите за териториална защита на Киев. Преди войната бях журналист, ПР специалист и прессекретар на депутат", казва тя. Решението взела спонтанно, веднага след началото на руската инвазия в Украйна и се явила в наборната комисия на въоръжените сили.

 

Желаещите да се запишат били толкова много, че успяла да преодолее дългите опяшки едва на втория ден. "Разбрах, че войната е започнала от баща ми, който се обади. Когато разбрах, че родният ми град Харков, където живее семейството ми, е бил бомбардиран и Киев също, където в момента живея, осъзнах, че няма къде да избягам. Щеше да е много по-страшно да седя някъде в убежище или да избягам, без да знам какво следва.

 

Тук съм сред хора, които знаят какво правят и добре си вършат работата", обясни Маргарита. Киев е подложен на постоянен обстрел, но ситуацията в Харков - дом на около милион и половина души, е много по-страшна. Най-малко 250 цивилни граждани са загинали, десетки са ранени, а части от града буквално са сринати. Маргарита е една от хилядите доброволци, присъединили се към Териториалните сили за отбрана. "Не беше паника, по-скоро бях скована от страх. Бях като робот.

 

Мъчех се да не чувствам нищо. Просто изпълнявах различни задачи. Но на 15-ия ден започнах да се питам дали това е правилното място за мен. Може би трябваше да отида някъде в Полша и да чакам спокойно под мирно небе. Но тогава разбрах, че мога да бъда полезна повече тук", разказва Ривчаченко. 25-годишната млада жена не крие, че нормалният живот ѝ липсва.

 

"Ще сменя дрехите. Наистина искам да облека рокля и да сложа токчета. Но шегата настрана, ще отида при родителите ми, в къщата на баба ми. Искам да видя семейството си", споделя журналистката. Маргарита послушала съвета на свой приятел ветеран по-бързо да приеме настоящата ситуация. И да осъзнае, че това е нова глава в живота ѝ.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени