Украинската армия е разгромила елитна бригада на ГРУ в Лиман

Най-малко девет военнослужещи от Трета гвардейска бригада специални сили на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, която е базирана в Толиати, са били убити при разгрома в Лиман

Убити руски войници в Украйна
Убити руски войници в Украйна Източник: Twitter

Украинската армия е разбила елитна бригада на руското ГРУ при боевете в източния град Лиман (Донецка област), завършили с победа за украинците.

 

В окупацията на град Лиман са участвали елитни войски на Руската федерация, установи Руската служба на Би Би Си, разговаряйки с близки на загиналите войници.

 

Най-малко девет военнослужещи от Трета гвардейска бригада специални сили на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, която е базирана в Толиати, са били убити при разгрома в Лиман. Друг военнослужещ от поделението е тежко ранен, предаде Meduza.


Сред загиналите, както установи изданието, са редниците Данил Бойков и Алексей Чиндин, младши лейтенант Виктор Горобец, старши лейтенант Вячеслав Зинцов, както и старшините Андрей Шорин и Юрий Филатов. Военнослужещите Карпенко и Узбяков (пълните им имена не са известни) са били откарани в болница с тежки наранявания. По-късно Узбяков е починал. Близките им не знаят кога ще им върнат телата на техните близки.

 

Войната в Украйна показа, че руските въоръжени сили изоставят телата на убитите си войници и ако има инициатива те да бъдат върнати в Русия, то тя е от украинската страна. Руските медии почти никога не съобщават за операции с участието на спецназа на ГРУ, особено когато става въпрос за поражения.

 

Пропагандата винаги се стреми да представи информацията по такъв начин, че не редовните военни са се провалили в определен участък на фронта, а руските доброволци и мобилизираните от самопровъзгласилите се републики.

 

Руските "военни кореспонденти" също разпространяват такава дезинформация. Те твърдят, че в защитата на града са участвали "доброволци", казаци, както и мобилизирани жители на самопровъзгласилата се ЛНР. В докладите обаче специалните части на ГРУ не се споменават.

 

Загубата край Лиман е пореден удар за 3-та бригада със специално предназначение към ГРУ. Огромни са жертвите в тази елитна бригада (по оценки близо 200 убити и ранени) от началото на непредизвиканата пълномащабна война, която Путин започна срещу Украйна на 24 февруари.

 

Почти всеки четвърти загинал войник от специалните части на ГРУ е офицер, чиято загуба е "чувствителни за армията и трудно заменима". В същото време изданието отбелязва, че точният брой на подразделенията на специалните сили е секретен.

 

Елиминирането на повече от 200 бойци може да бъде еквивалентно на пълен провал на две роти на специалните сили на РФ. Руският агресор търпи огромни загуби на украинска земя, които режимът на Владимир Путин неуспешно се опитва да скрие.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени