Украинската армия обяви, че е изтласкала руските сили на 3 до 8 километра от източния бряг на река Днепър

Последният голям успех, за който Украйна твърди, че е постигнала в контраофанзивата си, е превземането на село Роботине през август в южната Запорожска област

Украински военни-21
Украински военни-21 Източник: Telegram-канал "Военный обозреватель"

Украинската армия обяви днес, че е изтласкала руските сили на 3 до 8 километра от източния бряг на река Днепър, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е първото изявление от страна на Киев за успехи в този район след месеци на като цяло разочароваща контраофанзива.

 

"Предварителните оценки варират от 3 до 8 км в зависимост от спецификата, географията и релефа на източния бряг", заяви говорителката на украинската армия Наталия Гуменюк пред украинската телевизия. Ако този напредък се потвърди, това би бил най-големият успех на украинската армия срещу руските сили от няколко месеца насам.

 

Наталия Гуменюк обаче не каза дали украинските сили вече контролират изцяло този район на Херсонска област или руската армия се е изтеглила от него в резултат на контранастъплението на украинските войски. "Противникът продължава артилерийския си обстрел на западния бряг", посочи тя, като оцени броя на руските войници в района на "няколко десетки хиляди".

 

"Имаме още много работа за вършене", допълни говорителката на украинската армия. Започналата през юни миналата година контраофанзива, която Киев и западните му съюзници очакваха с такова нетърпение, се провали и позволи на украинската армия да си върне само няколко села в южната и източната част на страната, посочва агенцията. Последният голям успех, за който Украйна твърди, че е постигнала в контраофанзивата си, е превземането на село Роботине през август в южната Запорожска област.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени