Украинската армия превзе още 10 км от руската Курска област след изявления на МО на РФ, че настъплението й е спряно

Според Telegram канала "Рибар", ситуацията в Курска област "продължава да се влошава"

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна успяха да разширят настъплението си в района на Курск, въпреки изявленията на руското министерство на отбраната, че неочакваният марш на въоръжените сили на Украйна е спрян и украинските сили уж са победени.

 

Към 18:00 часа московско време в сряда, след като окупираха населените места Горнал, Гуево и Куриловка, както и частично Суджа, въоръжените сили на Украйна се приближиха до Коренево, пише Telegram каналът "Рибар". В резултат на това настъплението на украинските войски достигна 25 км от границата, отбелязва военният командир Юрий Котенок.

 

 

Така от началото на деня, когато настъплението на въоръжените сили на Украйна се оценяваше на 15 км, въоръжените сили на Украйна са успели да напреднат с още 10 км навътре в Курска област.

 

Руското министерство на отбраната в изявление, публикувано около обяд, твърди, че "на врага не е позволено да напредва в посока Курск". "Резервите му бяха разбити в районите на населените места Басовка, Журавка, Юнаковка, Биловоди, Кияница, Корчаковка, Нова Сич, Павловка, Городище на Сумска област", се казва в съобщението на отдела.

 

Четири часа по-късно на спешна среща с руския президент Владимир Путин началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов повтори: "Настъплението на врага дълбоко в територията на Руската федерация в посока Курск е спряно". Той увери, че операцията в Курска област ще завърши с "разгром" на въоръжените сили на Украйна и "възстановяване на държавната граница".

 

 

В действителност, според Telegram канала "Рибар", ситуацията в Курска област "продължава да се влошава". В допълнение към настъплението към Суджа и превземането на руската газстанция за прехвърляне на природен газ към Европа, въоръжените сили на Украйна "разшириха зоната на контрол" в северозападния сектор на фронта. "Село Леонидово и село Любимовка са окупирани", пише "Рибар", добавяйки, че опитите на руските военни да изтласкат въоръжените сили на Украйна от село Зелени шлях са се провалили.

 

Според Z военни кореспонденти, в Судж въоръжените сили на Украйна са успели да пленят около 40 руски войници. "За съжаление вражеските разузнавателни групи проникват все по-далеч", пише Telegram каналът "Два майора". Според него армията изтегля резерви в Курска област, тъй като "нахлуващата групировка на противника се оказа повече от очакваното".

 

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени