Украинската армия успя да разшири плацдарма си на източния бряг на река Днепър

През последните 24 часа украинските сили са ликвидирали 39 руски войници, три РСЗО "Град", пет минохвъргачки, система за електронна борба и шест бойни машини на противника

Украински военни
Украински военни Източник: Facebook

Украинската армия е успяла да разшири плацдарма си на източния бряг на река Днепър в Херсонска област. Това съобщи оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили в "Телеграм", цитирано от БТА.

 

"Мощна контрабатарейна борба се води в оперативната зона на южните сили за отбрана. Врагът не се отказва от намеренията си на изтласка съединенията ни от източния бряг на река Днепър. Две неуспешни негови атаки са били регистрирани през последните 24 часа. Понасяйки загуби руските сили се изтеглиха към първоначалните си позиции", се казва в изявлението.

 

Украйна съобщава, че украинските сили удържат позициите си и постепенно и методично предприемат мерки за укрепване и разширяване на своя плацдарм. В същото време руските сили извършват разузнаване от въздуха, оказвайки натиск с артилерийски огън и използване на голям брой дронове от най-различни видове, посочва Киев.

 

Украинското оперативно командване "Юг" добави, че украинските сили нанасят загуби на противника, обстрелвайки позициите му в дълбочина зад фронтовата линия. През последните 24 часа украинските сили са ликвидирали 39 руски войници, три реактивни системи за залпов огън "Град", пет минохвъргачки, система за електронна борба и шест бойни машини на противника, посочва украинската армия.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени