Украинската ПВО свали 12 от 16 атакуващи руски ракети и дронове

Според ВВС на Украйна основното направление на удара е било южно от Одеска област

Стратегически бомбардировач Т-95 с крилати ракети Х-101
Стратегически бомбардировач Т-95 с крилати ракети Х-101 Източник: Telegram

През нощта на 17 септември, руските сили са атакували Украйна с крилати ракети и БПЛА. Системите за ПВО са "приземили" 12 въздушни цели. Това съобщават Военновъздушните сили на Украйна в канала си в Telegram, предава РБК–Украйна. Регистрирани са общо 16 средства за въздушно нападение: 6 ударни БПЛА тип Shahed-136/131. 10 ракети с въздушно базиране от типа Х-101/Х-555/Х-55, изстреляни от 9 стратегически самолета Ту-95МС от района на авиобазата Енгелс.

 

Според ВВС на Украйна основното направление на удара е било южно от Одеска област. Унищожени са 12 въздушни цели: 6 ударни БПЛА тип Шахед-136/131; 6 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55. Нощна атака срещу Украйна Около 04:50 часа (съвпада с българското) е обявена въздушна тревога в Киев, редица региони, а по-късно и на цялата територия на Украйна.

 

Първоначално ракетите са насочени към Кременчук и Уман, но след това са променили курса си към района на Одеса. В района на Одеса са избухнали експлозии и говорителят на Одеската ОВА (областна военна администрация) Сергей Братчук е докладвал за работата на силите за противовъздушна отбрана.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени