Украинската ПВО свали за първи път вражески реактивен дрон "Шахед-238"

Това съобщи експертът по военни комуникации Сергей Флеш в своя канал в Telegram

Реактивен дрон Shahed-238
Реактивен дрон Shahed-238 Източник: Cenzor.net

 Украинската противовъздушна отбрана е свалила първия щурмови дрон "Шахед-238", оборудван с китайски реактивен двигател. Това съобщи експертът по военни комуникации Сергей Флеш в своя канал в Telegram. "Прелетя до средата на страната. Движеше се със скорост над 500 километра в час. Не мислех, че ще толкова бързо те ще се появят в Украйна. Наскоро Иран го показа за пръв път на едно изложение", добави той.

 

Експертът отбелязва, че такива безпилотни самолети могат да прелетят над цялата страна на един реактивен двигател. Освен това те ще достигат до Украйна по-бързо и ще могат да маневрират.

 

 

В същото време Флеш отбелязва, че тези дронове не са "супероръжия" - те са с обичайното зареждане и навигация. Скоростта на щурмовия дрон "Шахед-238" е висока - ПВО може да го неутрализира, но мобилните й групи трябва да бъдат въоръжени със зенитно-ракетни комплекси като "Оса", "Игла" или "Стингер", тъй като обикновените зенитни оръдия няма да ги свалят.

 

"Украинците трябва да знаят, че освен звука на мотопед в небето сега се чува и звукът на самолет. Добрата новина е, че ние го свалихме", добави Флеш.

 

През ноември 2023 г. новият щурмови дрон "Шахед-238" е представен на изложение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Отбелязано е, че той е по-бърз от предишните модели дронове, а освен това е оцветен в черно.

 

Украинските военновъздушни сили отбелязаха, че такъв дрон би бил по-трудно откриваема цел поради реактивния си двигател, "различното радарно насочване" и черния цвят.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени