Украински части удариха с ракети центъра на Донецк. Има загинали, включително деца

По предварителни данни става въпрос за 20 загинали и 9 ранени

Стрелба в Донецк
Стрелба в Донецк Източник: ТАСС

Тази сутрин украински наказателни части са ударили с ракети центъра на Донецк, съобщиха руски медии. Кметът на града Алексей Кулемзин съобщи, че в столицата на ДНР до сградата на правителството е свалена украинска ракета "Точка-У". Отломките ѝ са нанесли ужасни поражения.

 

От Щаба на териториалната отбрана на ДНР дадоха данни за загинали мирни жители. "По предварителни данни става въпрос за 20 загинали и 9 ранени", гласи съобщението. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин уточни, че сред загиналите има и деца.

 

Денис Пушилин обясни още, че свалената ракета "Точка-У" е била с касетъчен заряд, забранен от конвенция на ООН. "Успяхме да я свалим, отломките нанесоха ужасни поражения, най-страшното е гибелта на мирно население - 20 загинали (по предварителни данни)…

 

Ако беше ударила целта си, радиусът на пораженията щеше да бъде 500 метра — нищо живо нямаше да остане", изтъкна Пушилин. На мястото работят спасители, на ранените се оказва медицинска помощ. Здравното министерство на републиката съобщи, че в болници са откарани 18 ранени.

 

Очевидци съобщават, че в резултат на удара в центъра на Донецк са загинали водач и пътник в лек автомобил и няколко души пасажери в автобус на градския транспорт. Според официалния представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин артилерийските подразделения на украинските части продължават умишлено да нанасят удари по жилищните квартали на населените места в републиката. За изминалото денонощие украинските националисти са изстреляли 177 снаряда и мини по 15 населени места на ДНР.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени