Украински дронове удариха Москва (ВИДЕО)

Атаката стана часове след поредните масирани руски удари срещу Киев, при която загина един човек, а трима пострадаха

Украински дронове
Украински дронове Източник: Shutterstock

От рано сутринта столицата на империята на  злото е атакувана от украински дронове. Част от тях са свалени от руската ПВО, част от безпилотните летателни апарати са нанесли щети по различни сгради. По предварителни данни четири безпилотни летателни апарати (БЛА) са били свалени при подход към Москва от югозапад, включително над Рублево-Успенското шосе, един дрон е бил свален над Новая Рига.

 

Три дрона са се разбили в жилищни високи сгради. По предварителни данни няма пострадали. Евакуирани са над 300 души. Кметът на руската столица съобщи, че са нанесени леки щети на няколко сгради, но няма пострадали. Руски медии съобщават за свалени между 4 и 10 дрона.

 

 

Според съобщението на кмета Сергей Собянин, "рано тази сутрин при атака с безпилотни летателни апарати бяха причинени незначителни материални щети на няколко здания. Всички спешни служби в града са на мястото на инцидентите".

 

Кметът подчерта, че няма сериозно пострадали хора при инцидента и спешните служби работят, за да изяснят обстоятелствата около случилото се. Собянин призова гражданите да се доверяват само на официални източници на информация и да не разпространяват непроверени данни.

 

Информацията за свалените дронове в предградията беше потвърдена от губернатора Андрей Воробьов: "Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии - това е нашата противовъздушна отбрана. При наближаването на Москва бяха свалени няколко дрона. Моля хората да запазят спокойствие. Всички спешни служби работят. Ще информираме."

 

 

Според телеграм канала Shot само над Рубльовка са били свалени пет дрона. Общо в Подмосковието са свалени 13 дрона (Рубльовка, Красногорски район, Истрински район, Нова Москва). 3 са попаднали в жилищни сгради (Ленински проспект, ул. Профсоюзная, ул. Атласова) Счупени са прозорци на 25-ия етаж на жилищен блок, няма пожар. Shot и Mash пишат, че е пострадала една от плочите на конструкцията на сградата.


Според информация от правителствената пропагандистка агенция РИА Новости, част от жителите на сграда на улица "Профсоюзна" в южната част на Москва са били евакуирани. Някои руски Телеграм канали съобщиха, че тази сутрин са били забелязани между четири и десет дрона.

 


Baza съобщава за друг дрон, който преди това се е разбил в жилищна сграда в Москва на улица "Профсоюзная”. Той е влетял през прозореца на апартамента на 14-ия етаж. Дронът е носил 3 взривни устройства, които не са се задействали. В момента се извършва евакуация на жителите на сградата. Жителите на Подмосковни Одинцово съобщават за звуци от експлозии.

 

Повече от десет безпилотни самолета бяха свалени в района на Москва тази сутрин. Повечето от тях са в областите Истра, Красногорск и Одинцово, съобщава Baza.

 

В Москва са заглушени сателитните навигационни сигнали. Мярката е свързана с атака на дронове, които ги използват за насочване. Таксиметрови шофьори и шофьори се оплакват от неизправности на GPS. Въведен е план Typhoon в столицата. Това означава спешно събиране на персонала, участващ в отстраняването на последствията от извънредни ситуации.

 

Атаката стана часове след поредните масирани руски удари срещу Киев, при която загина един човек, а трима пострадаха. Според градската военна администрация на Киев, за разлика от предишни атаки, когато Русия използва различни видове оръжия, този път атаката е извършена изключително с ирански дронове "Шахед".

 

Атаката е извършена в различни посоки, на няколко вълни. Въздушната атака продължи почти три часа. По предварителни данни повече от 20 дрона са били унищожени от системите за ПВО във въздушното пространство на Киев. Има щети от отломки. По предварителна информация един човек е загинал, а трима са ранени.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени