Украински F-16 е свалил за пръв път руски Су-34, докато е пускал планиращи авиобомби на 50 км от фронта

Това съобщи вашингтонският Институт за изследване на войната

Украйнски F-16 свали руски Су-34
Украйнски F-16 свали руски Су-34 Източник: Telegraf.com.ua

На 12 октомври руските медии съобщиха за загубата на изтребителя Су-34 заедно с екипажа, докато официалната информация за това все още няма.

 

 

В същото време, според  доклад  на американския Институт за изследване на войната, Су-34 най-вероятно е бил свален от украински F-16.

 

Отбелязва се, че един от известните руски Z-блогъри потвърди смъртта на екипажа на Су-34, но заяви, че тази загуба не е свързана с украинската дейност, докато други военни кореспонденти предположиха, че Су-34 може да се е разбил в резултат на техническа неизправност или човешка грешка.

 

Един руски канал в Telegram, за който се твърди, че се управлява от офицери от въздушнодестантните войски на Русия и служители на проруската групировка "Днепър", твърди, че украински изтребител F-16 е участвал в свалянето на Су-34, пише УНИАН.

 

F-16 срещу Су-34
F-16 срещу Су-34 Източник: Telegraf.com.ua

"Телеграм каналът ... твърди, че украински изтребител F-16 твърди, че е свалил руски изтребител Су-34, когато Су-34 е пускал планиращи авиобомби УМПБ Д-30 на разстояние около 50 км от фронтовата линия", пишат анализаторите.

 

В същото време каналът в Telegram обвини свързани с Кремъл военни кореспонденти, че лъжат за катастрофата на Су-34 и че пречат на руските сили да разработват планове за противодействие на украинската заплаха от F-16.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени