Украински хакери са унищожили център за данни, използван от руски отбранителни предприятия

Според източниците на Укринформ повече от 10 000 руски юридически лица съхраняват данните си в облачната услуга OwenCloud.ru

Украински хакери
Украински хакери Източник: Telegram

Украински хакери, свързани с киберотдела на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са унищожили център за данни, използван от руски индустриални гиганти, сред които "Газпром", "Лукойл", "Телеком" и водещи руски предприятия от отбранителната промишленост, предаде Укринформ, като се позова на свои източници.

 

Според източниците повече от 10 000 руски юридически лица съхраняват данните си в облачната услуга OwenCloud.ru. В частност става въпрос за предприятия от руската отбранителна индустрия, петролната, газовата, металургичната и въздушно-космическата промишленост, както и телекомуникационни гиганти.

 

Става въпрос за съвместна операция на украинската хакерска група "БЛЕКДЖЕК" (BLACKJACK) и киберотдела на СБУ. В резултат на успешната операция са били унищожени над 300 терабайта данни. Били са унищожени 400 виртуални 42 физически сървъра, на които била съхранявана вътрешна документация, резервни копия и други програми, позволяващи на клиенти да контролират производствените процеси в предприятията от разстояние.

 

СБУ-киберполиция на Украйна
СБУ-киберполиция на Украйна Източник: СБУ на Украйна

"Унищожаването на руската облачна услуга бе в отмъщение за атаката срещу украинския център за данни "Парковий" през януари тази година", заявиха източниците.

 

Укринформ посочва, че руски хакери извършват близо 4500 кибератаки срещу Украйна годишно. На 12 декември 2023 година "Киевстар" стана обект на мощна хакерска атака, която доведе до технически срив и загуба на достъпа до комуникационни услуги и достъпа до интернет.

 

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски председателства заседание на щаба на върховния главнокомандващ, на което бе обсъдена защитата на Харков от руски удари и възможността за укрепване на способностите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба в Харковска област.

 

"Проведох среща на щаба. Основният въпрос беше Харков, защитата на града от руски атаки и възможността за укрепване на нашите способности за противовъздушна отбрана и радиоелектронна война в Харковска област. Военните докладваха за физическата защита на енергийните обекти и ефективността на свалянето на безпилотни летателни апарати и ракети. Ще има отделни задачи за нашите дипломати за работа с партньори за получаване на нови системи за противовъздушна отбрана за Украйна", заяви Зеленски в своя публикация в Telegram, цитиран от Укринформ.

 

Той изрази благодарност на всички, които работят усилено на централно ниво, в Харков и в Харковска област, за да възстановят възможността за нормален живот на хората.

 

 

На заседанието главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски докладва за обстановката на основните сектори на фронта.

"Ние удържаме позициите си. Основното сега е ефективната логистика. Разузнаването и специалните служби работят по нови стъпки за намаляване на военния потенциал на Русия", каза Зеленски.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени