Украински съд конфискува апартамента на пенсионерка, която призова войските на РФ, осъди я на 4 г.

Самата Алла Стадницкая отдавна е избягала в Русия, но апартаментът й във Виница си стои

Алла Стадницкая
Алла Стадницкая Източник: Скрийншот видео кадър

Съд във Виница осъди 80-годишната Алла Стадницкая на 4 години затвор за оправдаване на руската агресия. В същото време съдът конфискува апартамента й - това е първият подобен случай в Украйна, съобщи сайтът TSN, цитиран от УНИАН.

 

Съобщава се, че жената е преподавала физика в едно от училищата във Виница в продължение на десетилетия. Според съседи тя винаги много е обичала Русия и Путин, докато мрази всичко украинско.

 

По време на пандемията от коронавирус пенсионерката отишла при децата си в Русия, като така и не се върнала у дома. Вместо това тя публикува в социалната мрежа Однокласники призовава Путин да дойде и да спаси "Украйна на Бандера". Тя също така активно "харесва" публикациите на руснаците с агресивни изявления в социалната мрежа.

 

Разследването срещу жената е проведено от районния отдел "Виница" на СБУ. След като са събрали всички доказателства, разследващите са прехвърлили случая в съда, където пенсионерката е призната за виновен в извършване на престъпления - оправдаване на руската агресия и призиви за сваляне на държавната власт в Украйна.

 

Тъй като Анна Стадницкая е извън Украйна, тя е осъдена задочно. Освен четири години затвор, тя е осъдена и на конфискация на цялото имущество, включително и на двустаен апартамент във Виница.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени