Украински военни съобщават за начало на нова контраофанзива в Източна Украйна

Концентрираме се върху пътя Сватово-Кременная, задачата ни е да се прекъсне линията за руски доставки към окупирания Лисичанск, допълни пожелалият анонимност военнослужещ

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

За начало на нова украинска контраофанзива по източния фронт, който беше временно затихнал след освобождаването в началото октомври на оста Харков-Изюм-Лиман, съобщават за Франс прес украински войници, потвърждавайки изказвания на официалните власти.

 

"Изгледите са добри според нас, фронтовата линия (тази седмица) се премества напред бързо и задоволително", потвърди офицер от специалните сили на украинската армия с кодово име "Ива", намиращ се на позиция в село Заречное.

 

"Концентрираме се върху пътя Сватово-Кременная, задачата ни е да се прекъсне линията за руски доставки" към окупирания Лисичанск, допълни пожелалият анонимност военнослужещ. Град Сватово, който Русия окупира на 6 март, е един от ключовите логистични възли на руската армия в тази част от Луганска област. Украинските сили се придвижват от юг, най-вече по успоредния вал на магистралата Сватово-Кременная и пътя, който минава през Невское.

 

"Нашата армия напредва много добре към Невское, в посока Кременная ситуацията е по-сложна заради честите обстрели. За момента в този сектор са (украинските) отбранителни сили, отлични за запазване на позициите, но те не са пригодени за офанзива", допълва още офицерът пред АФП.

 

"Няма да споменаваме конкретни населени места, ще оставим щаба да го направи, но можем да кажем, че магистралата Сватово-Кременная на практика е под контрола на украинските сили", заяви в петък по националната телевизия украинският губернатор на областта Сергей Гайдай.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени