Украински зам.-министър: Украйна е в "енергийна война" с Русия

На 1 ноември Русия прекрати износа на енергийни въглища за Украйна

Зам.-министърът на енергетиката на Украйна Максим Немчинов
Зам.-министърът на енергетиката на Украйна Максим Немчинов Източник: Mpe.kmu.gov.ua
Украйна фактически се намира в състояние на енергийна война с Русия, заяви заместник-министърът на енергетиката на Украйна Максим Немчинов пред телевизионния канал "1+1", съобщи ТАСС. "Ние днес фактически се намираме в състояние на енергийна война с Русия, която блокира вноса от Казахстан, като не пропуска железопътните вагони с въглища за Украйна (и) която постоянно намалява заявените мощности за транзит на (природен, бел.ред.) газ. Тоест те правят всичко, за да усетим още повече тази криза върху себе си", каза той.
 
По-рано председателят на комисията по енергетика и жилищно-комунални услуги на украинската Върховна рада Андрей Герус съобщи, че Русия е блокирала доставките на въглища от Казахстан за Украйна "на равнище руски железници". Министерството на индустрията и инфраструктурното развитие на Казахстан не потвърди информацията и отбеляза, че Русия не е блокирала доставките, но "има някои ограничения във връзка с натоварването на инфраструктурата от руска страна".
 
На 1 ноември Русия прекрати износа на енергийни въглища за Украйна. От руското министерство на икономическото развитие заявиха, че прекъсването на доставките е свързано с нарастващото вътрешно търсене през есенно-зимния период.
 
Киев неколкократно обвини Русия и че използва доставките на природен газ като "геополитическо оръжие". Украинските власти заявяват, че газопроводът "Северен поток-2" носи риск за националната сигурност и заплашва сигурността на газовите доставки за Европа. Русия твърди, че този газопровод е търговски и че тя не използва енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени