Украинските дронове прекършват мощта на руската артилерия, наземни безпилотни апарати разминират минни полета

Министърът на украинската стратегическа индустрия Александър Камишин заяви, че Украйна атакува Русия с тайни дронове, които се тестват в битка

Украински дрон и оператор на дрон
Украински дрон и оператор на дрон Източник: Facebook

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) преминават към активно използване на наземни дронове, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке, цитиран от "Українські національні новини" ("УНН").

 

Вече повече от година във войната в Украйна активно се използват безпилотни летателни апарати (БпЛА). Те прекършиха предишната мощ на минохвъргачките и артилерията. В момента дроновете камикадзе са отговорни за 75% от всички загуби както на украинската, така и на руската армия. ВСУ успешно използват и морски дронове, но в последно време все повече използват наземни роботи за изпълнение на различни бойни мисии.

 

Безпилотни дистанционно управлявани апарати търсят пропуски в руските минни полета, а други роботизирани превозни средства задействат предпазителите на мините. В същото време ВСУ използват наземни дронове, за да минират собствените си граници.

 

Рьопке отбелязва, че неотдавна ВСУ са тествали малкия боен наземен дрон "Броненосец" близо до Бахмут. Става въпрос за американска картечница М2, монтирана на колесна платформа с дистанционно управление.

 

Използват се и наземни дронове камикадзе. Наскоро един от тях е проникнал на дълбочина от четири километра в позициите на руските сили край Авдеевка, след което се е взривил под железопътен мост.

 

Министърът на украинската стратегическа индустрия Александър Камишин заяви, че Украйна атакува Русия с тайни дронове, които се тестват в битка.

 

Според статията на сп. "Тайм" през зимата в руско-украинската война е започнал "нов етап", който се характеризира с удари с дронове по цели дълбоко на руска територия. Украйна изстрелва самолети през нощта от тайни бази. Тези бази са силно охранявани от военните и са достъпни само за няколко цивилни инженери.

 

Камишин инспектира най-новите оръжия на стартовата площадка. Както каза той в коментар пред сп. "Тайм", тези дронове се тестват директно в бойни действия.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени