Украинските сили нанесоха втори пореден ден удари с HIMARS по ключов мост в окупираната от Русия южна част на страната

Съоръжението е било ударено с ракети 11 пъти

Реактивни системи за залпов огън HIMARS
Реактивни системи за залпов огън HIMARS Източник: US Army

Украинските въоръжени сили нанесоха днес втори пореден ден удари по мост, който е ключов за снабдяването на руските окупатори в Южна Украйна. Това съобщи първият зам.-председател  на Херсконския областен съвет Юрий Соболевски. "Реалността е такава, че орките и съчувстващите им в Херсон скоро могат да се окажат без снабдяване и път за организирано отстъпление", подчертава той. 

 

 

Съоръжението е било ударено с ракети 11 пъти. Антоновският мост е понесъл сериозни щети, но все още не е затворен за движение. Мостът вече бе поразен от украински ракети вчера. Тогава той понесе леки щети.

 

Антоновският мост, дълъг 1,4 километра, е основният над реката в района на Херсон. Ако стане неизползваем, руската армия ще срещне затруднения при своето снабдяване в региона на фона на украински нападения, отбелязва АП. Украинските сили са използвали доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS, за да нанесат удар по моста.

 

Антоновският мост вероятно остава използваем, но е ключова уязвима точка за руските сили в Херсонска област, коментира днес британското военно разузнаване.

 

Има само две точки, през които руските сили могат да пресичат Днепър, за да се снабдяват на запад от реката или за да се изтеглят на изток. Контролът над тези места "вероятно ще стане ключов фактор за изхода от сраженията в региона", се подчертава в сводката, разпространена от британското министерство на отбраната.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени