Украинските сили напредват на юг, докато Русия отстъпва на втори фронт, съобщават руски военни блогъри

Украинските военни молят също така украинските интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата

Украински военни
Украински военни

Украинските сили са отвоювали днес селища по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, а руските сили са били принудени да отстъпят територии по втори голям фронт само дни след като обявиха анексирането им.

 

Руски военни блогъри съобщиха за украинско танково настъпление на десетки километри навътре в територията по западния бряг на реката. В един от редките случаи, в които украински представител се изказва за ситуацията на терен, Антон Герашченко, съветник на вътрешното министерство, качи в интернет видео на украински войник, развяващ националното знаме в село Золотая Балка в Херсонска област.

 

Роб Лий, старши изследовател в мозъчния тръст Институт за изследване на външната политика, цитира руски блогъри, които казват, че руските сили са се изтеглили до Дудчани - друго село в Херсонска област, което е на 40 км надолу по течението от мястото, където за последно са се сражавали с украинските войски ден по-рано.

 

Украинската контраофанзива по течението на река Днепър може да хване в капан хиляди руски войници, отрязани от снабдителните си линии. Реката е много широка, а Украйна вече е разрушила основните мостове по нея.

 

Украинското оперативно командване "Юг" в сутрешната си сводка днес не коментира в детайли ситуацията в северната част на Херсонска област, а се ограничи до съобщението, че има частични успехи, предаде Би Би Си.

 

Украинските военни молят също така украинските интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата, дори ако тя постъпва от надеждни източници.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени