Украинските сили напредват на юг, докато Русия отстъпва на втори фронт, съобщават руски военни блогъри

Украинските военни молят също така украинските интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата

Украински военни
Украински военни Източник: Facebook

Украинските сили са отвоювали днес селища по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна, а руските сили са били принудени да отстъпят територии по втори голям фронт само дни след като обявиха анексирането им.

 

Руски военни блогъри съобщиха за украинско танково настъпление на десетки километри навътре в територията по западния бряг на реката. В един от редките случаи, в които украински представител се изказва за ситуацията на терен, Антон Герашченко, съветник на вътрешното министерство, качи в интернет видео на украински войник, развяващ националното знаме в село Золотая Балка в Херсонска област.

 

Роб Лий, старши изследовател в мозъчния тръст Институт за изследване на външната политика, цитира руски блогъри, които казват, че руските сили са се изтеглили до Дудчани - друго село в Херсонска област, което е на 40 км надолу по течението от мястото, където за последно са се сражавали с украинските войски ден по-рано.

 

Украинската контраофанзива по течението на река Днепър може да хване в капан хиляди руски войници, отрязани от снабдителните си линии. Реката е много широка, а Украйна вече е разрушила основните мостове по нея.

 

Украинското оперативно командване "Юг" в сутрешната си сводка днес не коментира в детайли ситуацията в северната част на Херсонска област, а се ограничи до съобщението, че има частични успехи, предаде Би Би Си.

 

Украинските военни молят също така украинските интернет платформи и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контраофанзивата, дори ако тя постъпва от надеждни източници.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски се появи на фронтовата линия в Донбас, поздрави от Славянск бойците за деня на ВСУ (ВИДЕО)

Някой се нарече "втората армия в света", всички виждат за кого е първото място, всички виждат вашите сили, издръжливост, вашите умения, отбеляза украинският президент

Прочетете повече прочетете повече

Задръстване от петролни танкери край бреговете на Турция след влизането в сила на тавана на цените на руския петрол

Таванът от 60 долара на барел върху доставяния по море руски петрол влезе в сила от вчера и се превърна в поредната мярка, предприета от Запада, за да накаже Русия за инвазията ѝ в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Русия нанесе пореден терористичен ракетен удар срещу Украйна

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени