Украинските сили започват контранастъпление през пролетта

Ще освободим всички окупирани територии, заяви зам.-началникът на ГУРМО Вадим Скибицки

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

През пролетта на 2023 г. въоръжените сили на Украйна ще бъдат готови да започнат контраофанзива, заяви заместник-началникът на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна (ГУРМО) Вадим Скибицки.

 

Една от стратегическите цели на контраофанзивата на въоръжените сили ще бъде опит за "вбиване на клин в руския фронт на юг", каза той в коментар за DW.

 

Според него една от стратегическите цели на контраофанзивата ще бъде опит за разделяне на фронта на окупаторите - между Крим и континенталната част на Русия.

 

Вадим Скибицки
Вадим Скибицки Източник: Facebook

Представителят на ГУРМО обясни, че конкретното време на офанзивата зависи от редица фактори, включително доставката на западно оръжие.

 

В същото време той не изключи, че Украйна ще нанася удари по оръжейни складове на територията на Руската федерация, по-специално в района на Белгород. "Оттам атакуват Украйна. Това представлява заплаха, например за Харков", каза той.

 

Скибицки добави, че целта на контраофанзивата на въоръжените сили на Украйна е: "Да се освободят всички окупирани територии на Украйна, включително Крим. Ще спрем само когато възстановим страната в границите от 1991 г.".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени