Украинските въоръжени сили преминаха в контранастъпление в района на Харков и Изюм

Той настоя за предоставянето на Украйна на ракетни системи за залпов огън M142 HIMARS и М270 MLRS

Украински танк
Украински танк Източник: Telegram

ВСУ преминаха в контранастъпателни действия по Харковското и Изюмското направления. Това съобщи главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в разговор с началника на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ ген. Марк Мили. 

 

"Традиционно информирам моя американски колега за оперативната обстановка. В частност, за преместването на основните усилия на противника към Луганското направление, където в района на попасна, Кременна, и Торски продължават да се водят ожесточени боеве, а така също и преминаването на силите за отбрана на Украйна в контранастъпателните действия по Харковското и Изюмското направления", подчерта Залужни. 

 

Главнокомандващият на ВСУ отново акцентира на възобновяването от руските агресори на нападенията с крилати ракети. 

 

Американска реактивна система за залпов огън HIMARS
Американска реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Military.com

"Главна цел на тези действия е разрушаването на логистичните линии за доставка на военно-техническа помощ на Украйна. Така например, в течение на едно денонощие на 3 май противникът изстреля 14 крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-160 над Каспийско море. Към полунощ на 5 май бяха засечени нови 8 обстрелвания с крилати ракети по нашата територия", добави Залужни. 

 

"Поради това въпросът с предоставянето на Украйна на ракетни системи за залпов огън M142 HIMARS и М270 MLRS е особено актуален", коментира главнокомандващият на ВСУ. 

 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени