Украинските въоръжени сили засилват настъплението си в североизточната част на страната

Украинската артилерия държи под обстрел последния път за снабдяване на руските войски в Лиман

Украински военни
Украински военни Източник: Facebook

Украинските въоръжени сили засилват настъплението си в североизточната част на страната. В същото време Русия подготвя по-стабилна защита, тъй като украинска офанзива може да застраши части от Луганска област, съобщава британското разузнаване, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

 

Украинските сили бавно напредват в поне две посоки източно от реките Оскол и Северски Донец. Продължават тежките боеве в района на Херсон. Също така, според британското разузнаване, Русия продължава "упорито да се опитва" да настъпва в района на Бахмут (Артьомовск), въпреки факта, че е изправена пред сериозен натиск върху северния и южния си фланг.

 

Разузнаването отбелязва, че зад това може да стои политически натиск, тъй като Русия използва военни сили, които биха могли да укрепят другите ѝ бойни флангове, цитира news.bg.


Що се отнася до ситуацията в района на Бахмут (единствения украински град, където руските войски предприемат активни настъпателни действия), в сводката на Института за изследване на войната (ISW) се казва, че на 27 септември тези атаки са завършили с неуспех.

 

В същото време експертите на Института цитират доклад на журналисти от New York Times, които пишат за действията на ЧВК "Вагнер" на Бахмутския фронт. Според журналисти "вагнеровците" използват като пушечно месо затворници, отишли ​​на война, и те често се предават на украинската армия.

 

Продължават ожесточени боеве в района на Лиман, а украинските военни, съдейки по съобщенията от фронта, са близо до това да отрежат последните линии за снабдяване на действащата там руска групировка и да я поставят в оперативно обкръжение.

 

Украинската артилерия държи под обстрел последния път за снабдяване на руските войски в града, минаващ през Сватово, Макеевка и Терни. Украински разузнавателно-диверсионни групи вече са забелязани в градовете Торское и Ямпол югоизточно от Лиман.

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени