Украинските военни обкръжават Бахмут, превзели са 10 руски позиции за денонощие

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували към Берхивка, Клишивка и Курдиумивка и са заели нови неуточнени позиции в близост до населените места

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

На 14 май украинските сили продължават да контраатакуват около Бахмут. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че през деня на 14 май украинските сили са превзели над 10 руски позиции в северните и южните покрайнини на Бахмут. Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за състоянието на фронта в Украйна.

 

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували към Берхивка, Клишивка и Курдиумивка и са заели нови неуточнени позиции в близост до населените места, а освен това са напреднали към Яхидне откъм Богдановка.

 

На 14 май говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати подчерта, че основната цел на Украйна в Бахмут е да унищожи руските зони на концентрация и да обкръжи града, а не да провежда фронтални атаки.

 

Черевати отбеляза, че украинските сили наскоро са напреднали до 300 м в някои райони, а Маляр съобщи, че украинските сили напредват в две посоки в предградията на Бахмут.

 

 

Руското МО твърди, че руските сили са отблъснали всички украински контраатаки и че командирът на 4-та бригада полковник Вячеслав Макаров и заместник-командирът на вероятния 2-ри армейски корпус на Луганската народна република по военно-политическата работа полковник Евгений Бровко са загинали, докато са ръководели съответните отбранителни усилия.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени