Украинските военни поразиха с HIMARS сграда на ЧВК "Вагнер" в окупираната Попасна

Появиха се слухове, че при нападението е бил убит неофициалният собственик на "Вагнер" - близкият до Путин олигарх Евгений Пригожин

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

Украинската армия е унищожила сграда на частната военна компания "Вагнер" във временно окупирания украински град Попасна в Луганската област. Информацията бе потвърдена в Туитър от военният експерт  Джак Марголин, който изтъкна, че нападението е станало с помощта на реактивни системи за залпов огън HIMARS.

 

 

Първоначално украинската армия съобщи, че е бил убит и неофициалният собственик на ЧВК "Вагнер" - петербургският олигарх Евгений Пригожин, познат като "Готвачът на Путин". Това несъмнено би бил най-големият скалп на украинската армия от началото на война.

 

По-късно друг военен експерт, Роб Лий, представи съобщения в Телеграм канали на "вагнеровци", които твърдят, че Пригожин е жив.

 

 

Няма данни за жертви, но от снимки и видеа се вижда, че със сигурност има ранени войници. В Телеграм се появиха съобщения на руски военни, които недоволстват от руските журналисти, заради това, че чрез репортажите си издавали позициите им.

 

Смята се, че украинците са се сдобили с координатите на сградата, благодарение на репортаж от Попасна на руския журналист Сергей Среда. За една от снимките на Среда се смята, че на нея журналистът се здрависва с Пригожин, който е облечен в камуфлажна униформа.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени