Украинските военни разбиха основните руски сили при Въгледар

На 31 януари Генералният щаб на Украйна съобщи, че през последния ден украинските войски са унищожили най-малко пет руски саботажни и разузнавателни катера в Днепър

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

През изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна влязоха в сражение с руснаците 42 пъти край Бахмут, а при Въгледар украинските военни разгромиха най-опитните формирования на окупаторите. Това съобщава Институтът за изследване на войната (ISW). Руските сили продължиха ограничените сухопътни атаки, за да си възвърнат загубените територии по линията Святово-Кременная. Генералният щаб на ВСУ съобщи, че украинските войски са отблъснали руските офанзиви край Новоселовско (на 16 км северозападно от Сватов) и Белохоровка (на 12 км южно от Кременная) на Луганска област и Ямполивка (на 16 км западно от Кременная) в Донецка област.

 

Представителят на Източната група въоръжени сили на Украйна полковник Сергей Черевати заяви на 31 януари, че офанзивата на украинските войски по линията Сватово-Кременая се е забавила. Кадри от геолокацията на сраженията, публикувани на 30 януари, показват как руската артилерия обстрелва украински позиции на около 8 км западно от Кременная, което показва, че украинските сили са напреднали в рамките на 8 км от селото. Украинските войски продължиха да нанасят удари по районите на концентрация на руснаци в окупираната Луганска област. Снимки потвърждават твърденията на така наречената "ЛНР", че украинските войски са нанесли удар с HIMARS по Кадиевка (на 48 км западно от Луганск на магистралата Т0504 Лисичанск-Луганск).

 

На 31 януари руските войски продължиха настъпателните операции в района на Бахмут. Представителят на източната група войски на Украйна Сергей Черевати заяви, че през изминалия ден между украинските и руските войски в района на Бахмут е имало 42 военни действия. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските нападения близо до самия Бахмут; 29 км североизточно от Бахмут близо до Спорное, Красная гора и Парасковеевка; и в рамките на 7 км югозападно от Бахмут близо до Ивановское и Клешчиевка. Източник, свързан със 105-и стрелкови полк на така наречената "ДНР", твърди, че руските войски са превзели Сако и Ванцети (на 17 км северно от Бахмут), въпреки че ISW не е открил визуални доказателства в подкрепа на това твърдение.

 

Руското министерство на отбраната заяви, че "доброволци от въздушнодесантни щурмови отряди" с подкрепата на обикновени руски части са превзели "Благодатное" (на 11 км северно от Бахмут), след като собственикът на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин заяви на 28 януари, че неговите бойци са превзели селото. ISW по-рано съобщи, че кадри от геолокация, публикувани на 29 януари, показват, че руските войски вероятно са превзели селището.

 

Руското министерство на отбраната продължава да нарича групировката "Вагнер" "доброволци на въздушнодесантни щурмови отряди", за да сведе до минимум отговорността им за тактическите офанзиви в района на Бахмут, признавайки нейната роля. Източник от 105-и стрелкови полк на така наречената "ДНР" твърди, че на 30 януари руските войски са започнали масирана атака срещу самия Бахмут и са напреднали към източните покрайнини на града. Източникът също така твърди, че руските сили са напреднали до позиции в рамките на 1 км от магистралата Т0504 Константиновка-Бахмут близо до Ивановское (на 6 км западно от Бахмут), въпреки че ISW също не наблюдава визуални доказателства в подкрепа на това твърдение.

 

На 31 януари руските войски продължиха настъпателните операции в района на град Донецк - Авдеевка. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски са отблъснали руските нападения край Авдеевка, Водяне (на 7 км югозападно от Авдеевка) и Первомайское (на 11 км югозападно от Авдеевка). На 31 януари руските войски продължиха локализираните настъпателни операции в западната част на Донецка област.

 

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски са отблъснали руските нападения край Въгледар (на 30 км югозападно от Донецк). На 29 януари руски "военкор" публикува кадри на руски танкови части от 36-а отделна гвардейска мотострелкова бригада от 29-а комбинирана армия на Източния военен окръг, които се бият с украински танкови части в района на Въгледар. Украински военен заяви, че руските сили не са успели да установят контрол над позициите близо до Въгледар и че тежките жертви и лошото време спъват бойната способност на руснаците в района.

 

Украинските военни съобщиха, че в първите дни на възстановяването на руското нападение край Въгледар украинските войски са елиминирали най-опитните руски формирования, а 155-а ОМБР на Тихоокеанския флот е претърпяла тежки загуби. Украинските военни заявиха, че руските военни са струпали голям брой сили в района и вероятно ще продължат локализираната офанзива за превземането на Въгледар. 

 

Руските сили едва ли ще се възползват другаде в Източна Украйна от локализираната офанзива около Въгледар. Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че руските сили вероятно са превели разузнаване с бой близо до Павловка (36 км югозападно от Донецк) и Въгледар в по-съгласувана офанзива, за да развият нова посока на настъпление в Донецка област. Развитието на ново направление за руското настъпление едва ли ще засили други руски офанзивни операции в Източна Украйна, заради както изглежда, липсата на цялостна оперативна координация между тези отделни настъпателни операции и разстоянията между тях.

 

По-рано ISW оцени, че локализираната руска офанзива в района на Въгледар е част от по-широк опит за разпръскване на украинските сили по фронтовите линии в Украйна и създаване на условия за решителна руска офанзива в западната част на Луганска област. Руските сили вероятно ще трябва да засилят мащабната офанзива от района на Донецк, за да създадат оперативна съгласуваност между офанзивите около Въгледар и операциите около Бахмут. ISW не забелязва никакви доказателства за подготовката на Русия за подобна офанзива.

 

Вероятно руските войски предпочитат саботажни и разузнавателни дейности пред териториите в южната част на Украйна. Началникът на украинския съвместен пресцентър на таврийските отбранителни сили полковник Евгений Йерин заяви, че руските диверсионни и разузнавателни групи са засилили дейността си в Днепър и по фронтовата линия в Запорожие и не се опитват да завземат територията. На 31 януари Генералният щаб на Украйна съобщи, че през последния ден украинските войски са унищожили най-малко пет руски саботажни и разузнавателни катера в Днепър.

 

Руски и украински източници не съобщават, че на 31 януари руските войски са извършили сухопътни атаки в района на Запорожие за пети пореден ден. Тези доклади (или липсата на такива) потвърждават предварителната оценка на ISW, че твърденията на служителя по окупацията на Запорожка област Владимир Рогов за продължаващата руска офанзива в района на Запорожие най-вероятно са били преувеличени като част от руската информационна операция. Украинските войски настъпиха на източния (ляв) бряг на река Днепър на 31 януари. Геолокационни снимки от изминалото денонощие показват две лодки на река Днепър близо до островите в делтата югозападно от Херсон.

 

Руски източници заявиха, че украинските сили за кратко са се приземили наблизо и са заели позиции в жилищен район на брега на реката, преди руският артилерийски огън да принуди украинските сили да напуснат източния бряг. Един руски военен твърди, че украинските сили са разузнавали руски позиции и вероятно са се опитвали да поправят руските сили в района на Херсон, но не са имали намерение да установят предмостие на източния бряг на река Днепър.

 

Периодичните украински нападения в източната част на района на Херсон продължават да демонстрират, че руските сили вероятно нямат пълен контрол над източния бряг на река Днепър, съобщи по-рано ISW.

 

Руските окупационни власти продължиха да работят по възстановяването на руската логистична линия между Краснодарската територия и Крим. Руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че на 31 януари властите са възстановили четвъртия и последен участък от автомобилния мост над Керченския проток. На 26 януари окупационните власти монтираха третия участък от пътния мост. Хуснулин повтори, че Русия планира да отвори отново Керченския мост за автомобилен трафик през март 2023 г.

 

На 31 януари руските войски продължават да нанасят конвенционални артилерийски удари по районите на Запорожие, Херсон, Николаев и Днепропетровска област.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени