Украинските военни унищожиха една от най-големите руски военни бази в Мелитопол

Тя се намира на територията на завода "Автоцветлит"

Мелитопол
Мелитопол Източник: Wikimapia

Въоръжените сили на Украйна унищожиха една от най-големите руски бази в Мелитопол и сграда, където се е подготвял незаконен "референдум". Това заяви в ефира на телеканала Freedom кметът на града Иван Фьодоров.

 

Руската военна база се намира на територията на завода "Автоцветлит", а административната сграда - в село Мирное, на десет километра от града.

 

"През последните три седмици всеки ден нещо им се случва. Очакваме жест на добра воля - да напуснат временно окупираните територии ", каза иронично Фьодоров. След като руските нашественици бяха разгромени в Киевска област в първите седмици на войната, Кремъл излъга, че войските сами се изтеглят от Украйна "в жест на добра воля".

 

 

Мелитопол е под руска окупация от март 2022 г. Представители на временните администрации на контролираните от Русия части на Запорожка и Херсонска области многократно са заявявали намерението си да проведат референдуми за присъединяване към Руската федерация.

 

Това е и голямата цел на режима на Владимир Путин - анексиране на украински територии, подобно на Крим през 2014 г. Украинският полуостров попадна под руска окупация, но напоследък зачестиха атаките в Крим и в Киев вече се говори за освобождаването на полуострова.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени