Украинските военни завършиха обучението си на танкове Challenger 2 във Великобритания

В Центъа за обучение са изключително впечатлени от демонстрираното ниво на компетентност на украинските танкисти

Британски танк "Challenger 2"
Британски танк "Challenger 2" Източник: War online

Украинските военни завършиха ученията си на танкове "Challenger 2" във Великобритания. Според The Guardian тези танкове и обучени за раота с тях екипажи ще пристигнат в Украйна навреме за готвещата се пролетна контраофанзива.

 

"Наистина е вдъхновяващо да наблюдаваме решителността на украинските войници, които са завършили обучение на британските танкове "Challenger 2" на британска земя. Ще продължим да ги подкрепяме и ще направим всичко възможно да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, който, между другото, миналата седмица посети тренировъчните полигони, където украинските военни са се обучавали.

 

Танкистите са на обучение от втората половина на януари. Те пристигнаха във Великобритания, след като премиерът Риши Сунак стана първият европейски политик, който обяви предаването на танкове на Украйна. Британското министерство на отбраната не дава информация къде точно се намират подготвените за Украйна танкове Challenger 2.

 

Екипажите бяха обучени, наред с други неща, да управляват тези танкове, да ги насочват, да поразявт цели с тях, както и да командват взаимодействието им с украинските подразделения. Министерството на отбраната отбеляза, че украинските танкисти са изненадали с уменията си.

 

"За екипа на Центъра за бойни маневри беше чест да проведе това обучение на нашите украински партньори. Всички бяхме изключително впечатлени от демонстрираното ниво на компетентност и не се съмняваме, че нашите приятели ще използват най-ефективно танковете Challenger 2 в бъдещи битки, когато ще се бият за родината си", каза лейтенант Джон Стоун, който ръководи тренировъчната мисия.

 

Британското министерство на отбраната добави, че тези танкове ще дадат на Украйна "постепенна промяна в способностите" на бойното поле с достъп до една от най-съвременните и най-модерни средства за стрелби.

Още от "Светът"

Дори в руската Дума признаха, че Путин не е достигнал нито една от целите си в Украйна

Това заяви първият зам.председател на комитета на държавната Дума по СНГ, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците, както и член на "Единна Русия" Константин Затулин

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Руските успехи на фронта - между истината и пропагандата

Новодоставените системи за противовъздушна отбрана позволяват на украинските сили да свалят всички руски ракети, летящи по балистична траектория, заяви говорителят на украинските военновъздушни сили полк. Юрий Игнат

Прочетете повече прочетете повече

Бойци от украинския Международен легион удариха руска област с РСЗО "Град"

В района на Шебекино има боеве с използването на танкове, а бойците от Руския доброволчески корпус унищожават съпротивляващите се 20 руски граничари и 20 мобилизирани от ВС на РФ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени