Украинските военнопленници, разстреляни от окупаторите в Запорожка област, са войници от 82-а въздушнодесантна бригада на ВСУ. Появи се видео с отмъщение за рашисткото злодеяние (ВИДЕО)

Въоръжените сили на Украйна отбелязаха, че престъплението на окупаторите е вписано в Единния регистър на досъдебните разследвания, а материалите по делото ще бъдат прехвърлени на Международния наказателен съд

Окупаторите са застреляли украинските военни от 82-а десантно-щурмова бригада
Окупаторите са застреляли украинските военни от 82-а десантно-щурмова бригада Източник: Колаж/Главред

Пресслужбата на украинските въздуушно-десантни сили съобщи, че руските окупатори са разстреляли трима пленени военнослужещи от 82-а отделна десантно-щурмова бригада от Въоръжените сили на Украйна в района на село Роботине.

 

Окупаторите са застреляли украинските военни от 82-а десантно-щурмова бригада
Окупаторите са застреляли украинските военни от 82-а десантно-щурмова бригада Източник: Скрийншот/Telegram

Според съобщението, неидентифицирани руски военнослужещи умишлено са нарушили законите и обичаите на войната, намирайки се на бойна линия в един от районите на Запорожка област. Окупаторите са нарушили член 3 от Женевската конвенция относно третирането на военнопленниците, както и други норми на международното хуманитарно право, като умишлено са убили невъоръжени хора, защитени във въоръжен конфликт.

 

 

"А именно трима военнослужещи от 82-а отделна десантно-щурмова бригада от Въздушно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна, които са били извън строя в резултат на това, че са били заловени след получаване на рани и контузии с различна степен на тежест", се казва в съобщението.

 

Загиналите войници са евакуирани от бойното поле. Въоръжените сили на Украйна отбелязаха, че престъплението на окупаторите е вписано в Единния регистър на досъдебните разследвания, а материалите по делото ще бъдат прехвърлени на Международния наказателен съд.

 

"Рано или късно военнопрестъпниците от Руската федерация ще бъдат подведени под отговорност за зверствата си пред Международния наказателен трибунал. Истината е на наша страна. Не можем да бъдем разбити! Ще отмъстим за всеки украинец, за всяко парче земя, на което терористична Русия е донесла скръб. Врагът ще бъде наказан", добавиха военните.

 

Днес в Telegram канала "Говори снайперистът" Станислав Бунятов, доброволец от 24-а отделна щурмова бригада "Айдар",  публикува ново видео с отмъщението за застреляните украински войници. Бунятов разкри, че окупаторите "не са живели дори половин час след извършеното престъпление".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени