Украинските войски почти са завършили обкръжаването на руската групировка в Лиман и са прекъснали критични наземни комуникационни линии

Путин многократно е заобикалял руската командна верига при вземането на решения относно хода на руската "специална военна операция" в Украйна, вероятно защото е загубил доверието си в руското министерство на отбраната

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Украинските войски вероятно почти са завършили обкръжаването на руската групировка в Лиман и са прекъснали критични наземни комуникационни линии, които поддържат руските войски в района на Дробишево-Лиман.

 

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната. Украинските военни представители запазиха оперативно мълчание относно украинските сухопътни маневри в Херсонска област, но заявиха, че руските сили разполагат новомобилизирани войски за укрепване на фронтовата линия в Херсонска област.

 

Украинските войски продължиха да атакуват руски логистични, транспортни и военни средства в Херсонска област. В отговор руските войски продължиха наземните атаки в Донецка област.

 

Кремъл продължава да нарушава обявените от него процедури за "частична мобилизация" и да противоречи на собствените си послания, дори когато признава системните грешки в руската бюрокрация само осем дни след обявяването на мобилизацията.

 

Беларус може би се подготвя да приеме новомобилизираните руски военнослужещи, но остава малко вероятно да се включи във войната в Украйна на страната на Русия.

 

Украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че Беларус се готви да настани до 20 000 мобилизирани руски мъже в съществуващи граждански помещения, складове и изоставени селскостопански обекти в Беларус.

 

Има данни за нова активност в изоставени военни бази в Беларус. Това са индикации, че Русия може да използва страната за обучение на мобилизирани.

 

Руските сили вероятно са увеличили използването на произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136 в Южна Украйна.

Независимата руска социологическа организация "Левада център" установи, че почти половината от анкетираните руснаци са обезпокоени от мобилизацията, но подкрепата за руските военни действия е намаляла съвсем леко до 44%.

 

Украински официални лица отново изразиха опасенията си, че Кремъл ще мобилизира украинските граждани в окупираните области след обявяването на анексирането от руския президент Владимир Путин.

 

Бюрократичните неуспехи в руската частична мобилизация може да показват, че Путин отново е заобиколил висшето военно командване или руското министерство на отбраната.

 

Разполагането на мобилизирани хора в центровете на военните действия на фронтовете в Харков и Херсон може да подсказва, че Путин работи пряко с командирите на място, които вероятно настояват за подкрепления, вместо да следва стандартните военни практики, които се изискват и от руското законодателство, като например да осигури обучение на мобилизираните преди разполагането им на фронтовете.

 

ISW вече съобщи, че Путин многократно е заобикалял руската командна верига при вземането на решения относно хода на руската "специална военна операция" в Украйна, вероятно защото е загубил доверието си в руското министерство на отбраната.

В заключение Путин, в качеството си на върховен главнокомандващ, е издавал различни или противоречиви заповеди от началото на агресията срещу Киев.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени