Украинските войски провеждат успешно контранастъплние по Херсонското направление, съобщава британското военно разузнаване

Руските агресори продължават опитите да атакуват Северодонецк от три страни, но украинската отбрана успешно ги възпира

Украински военнослужещи, украински бойци
Украински военнослужещи, украински бойци Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна са постигнали определени успехи в контраатаката си в югозападната част на Херсонска област, която беше окупирана от руските агресори в началото на инвазията. Това съобщи британското министерство на отбраната. 

 

"Украинските войски постигнаха определени успехи в контраатаката в югозападната част на Херсонска област, вкл. възстановиха плацдарм по източния бряг на река Ингулец", заявиха от МО на Великобритания. 

 

Според британските експерти фронтът в окупираната от Русия зона се простира на повече от 500 км, което създава проблем в поддържането на линията за отбрана. Причината е, че боеспособните части и от двете страни се насочват основно за настъпателни операции. 

 

Руските агресори продължават опитите да атакуват Северодонецк от три страни, но украинската отбрана успешно ги възпира и запазва отбранителните си позиции. 

 

Руските нашественици от седмици се опитват да установят пълен контрол над Донецка и Луганска областни, но до ден-днешен тези цели не са постигнати. 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени